Det står skidt til med erhvervsklimaet i Lyngby-Taarbæk kommune. I hvert fald hvis man skal tro en netop offentliggjort undersøgelse fra Dansk Industri. Ud af 96 kommuner får Lyngby-Taarbæk en samlet 42. plads. Det er en markant tilbagegang på 24 pladser i forhold til 2015, hvor kommunen kunne notere en samlet 18. plads.

 

Tabellen viser Lyngby-Taarbæk kommunes placering i 2016 og 2015 i de kategorier undersøgelsen omfatter.

Lyngby-Taarbæk

2016

2015

Samlet placering

42

18

Overordnet vurdering af erhvervsvenlighed

43

20

Kommunale rammevilkår

40

44

Infrastruktur og transport

5

3

Arbejdskraft

57

12

Kommunal sagsbehandling

79

70

Skatter, afgifter og gebyrer

91

56

Fysisk planlægning

60

69

Brug af private leverandører

43

20

Kommunens image

8

7

Kommunens velfærdsservice

17

22

Information og dialog med kommunen

68

56

 

Som det fremgår, er den største tilbagegang registreret i kategorien arbejdskraft, hvor kommunen er faldet 45 pladser tilbage til en samlet 57. plads. Målingen viser virksomhedernes tilfredshed med kommunens indsats for at skaffe kvalificeret arbejdskraft samt det lokale jobcenters service over for virksomhederne.

Også inden for kategorien skatter, afgifter og gebyrer er der markant tilbagegang. I den nye undersøgelse er kommunen helt nede som nr. 91, hvilket er den dårligste placering i alle kategorier.

Til gengæld er der fremgang på tre områder. Det drejer sig om Kommunal velfærdsservice, Fysisk planlægning og Kommunale rammevilkår.

Den bedste placering opnår Lyngby-Taarbæk inden for infrastruktur og transport, hvor kommunen kan registrere en flot 5. plads. I 2015 var kommunen dog nr. 3 på dette område.

Stor tilfredshed med kommunernes erhvervsvenlighed

Tilbagegangen for Lyngby-Taarbæk er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at kommunen er blevet dårligere til at betjene de lokale virksomheder. Der er snarere tale om, at landets øvrige kommuner har gjort mere for at styrke deres erhversservice, mens Lyngby-Taarbæk har stået mere stille.

Således viser undersøgelsen, at 60 procent af virksomhederne er tilfredse med erhvervsklimaet i den kommune, de har adresse i. Det er den højeste tilfredshed, der er målt i de syv år DI har analyseret erhvervsvenligheden i kommunerne. Kun hver tiende virksomhed er utilfreds eller meget utilfreds med deres kommune. Andelen af utilfredse virksomheder har været støt faldende siden 2010, hvor hver femte virksomhed var negativ i forhold til erhvervsvenligheden.

DIs adm. Direktør Karsten Dybvad siger i en kommentar til undersøgelsen: ”Virksomhederne har aldrig været mere tilfredse med det lokale erhvervsklima. Og vi kan se, at stort set alle kommuner gør mere og mere for at give virksomhederne bedre service og skabe så gode forhold for dem som muligt”.

Midtjylland i top

De midtjyske kommune indtager de første pladser i DI-undersøgelse. De midtjyske kommuner scorer især højt på erhvervsvenlighed, adgang til kvalificeret arbejdskraft og kommunens image. Kun en kommune fra Fyn og en fra Sjælland med i top-10. Det drejer sig om henholdsvis Middelfart og Sorø.

Top-10 kommuner i erhvervsvenligheden

1. Ikast-Brande

2. Hedensted

3. Skanderborg

4. Herning

5. Middelfart

6. Odder

7. Billund

8. Vejen

9. Varde

10. Sorø

Selv om Lyngby-Taarbæk må notere en stor tilbagegang, får kommunen faktisk en bedre vurdering end nabokommunerne. Gentofte er således nr. 57 i undersøgelsen, Rudersdal nr. 65 og Gladsaxe nr. 48.

Fakta om Lokalt Erhvervsklima

* Undersøgelsen omfatter 96 af landets 98 kommuner. Fanø og Læsø er ikke med grundet kommunernes størrelse og det lave antal private virksomheder.

* 7.299 virksomheder med i alt 370.000 ansatte har deltager i undersøgelsen.