Så ta’r vi cyklerne frem. Hverdagscykling gør en stor forskel for børns sundhed og trivsel. Derfor bakker Lyngby-Taarbæk Kommune op om Cyklistforbundets børnemotionskampagne Alle Børn Cykler, der kører den 7. – 20. september på skoler over hele landet med en samtidig forældreindsats. Eleverne dyster om at cykle flest dage til skole og i fritiden. I år opfordres forældrene til at bakke op med en guide til, hvordan hele familien nemt kommer i sadlen og ud i Danmarks skønne natur – og muligheden for at vinde en cykelferie på Samsø.

Cykling i hverdagen hjælper dit barn, lyder det fra Cyklistforbundet, der med kampagnen Alle Børn Cykler vil hjælpe børn til at cykle mere både i og uden for skoletiden.

Lyngby-Taarbæk Kommune er blandt de i alt 36 samarbejdskommuner, der har valgt at gøre en særlig indsats for at støtte, at så mange klasser fra kommunens skoler som muligt cykler med.
I Lyngby-Taarbæk Kommune er der fokus på at børn kan være selvtransporterende, da det mindsker den tunge trafik omkring skolerne, når børn og voksne cykler i stedet for at tage bilen. Desuden er det en del af kommunens bevægelsesstrategi og sundhedsstrategi, at børn og voksne skal røre sig mere til gavn for sundheden.

“Ud over at være sundt og godt på alle måder, er mere cykling også noget af det, der skal til for at vi kan komme i mål med de ambitiøse klimamål, der sættes politisk i disse år. Gode cykelvaner dannes i barneårene. Så ‘Alle børn cykler’ er helt igennem et godt projekt”, siger formand for Børne- og Ungeudvalget, Gitte Kjær-Westermann.

I Lyngby-Taarbæk Kommune deltager 128 klasser med i alt 2883 elever fra 9 skoler i kampagnen.

Årets hovedpræmie er mountainbikes i topkvalitet fra HF Christiansen af mærket Principia eller Centurion til alle elever i vinderklassen OG deres lærer. Derudover kan eleverne og deres familie deltage i en særlig familiekonkurrence, hvor man kan vinde en cykelferie på Samsø.

Pedalkræfter i fremtiden cykelby
Det forventes, at over 100.000 skolebørn på landsplan vil deltage i kampagnen, som Cyklistforbundet kører i samarbejde med Novo Nordisk og Jyske Bank.

Med kampagnen får lærerne adgang til en vifte af nye undervisningsmaterialer, der gør det nemt at arbejde seriøst i klassen med cyklen i centrum. Eleverne kan fx lave voxpop om cykelhjelm, prøve kræfter med cykelinnovation og give deres bud på, hvordan en cykelvenlig skole eller fremtidens cykelby skal se ud.

Kampagnen afsluttes med en lodtræning, hvor klasserne kan vinde alt fra cykler og cykellygter til klassefester og karameller. Derudover udnævnes Årets Børnecyklist.

Direktør i Cyklistforbundet, Klaus Bondam, siger: “Cyklen er et sjovt og enkelt redskab til at flette motion, frisk luft og gode oplevelser ind i børns hverdag. Børn cykler, når voksne giver dem muligheden, så selvfølgelig skal vi hjælpe børn til at opnå de mange sundhedsfordele, som ligger i hverdagscykling”.

Målinger og vurderinger foretaget af COWI gennem flere år slår fast, at kampagnen gør en forskel: Flere elever cykler i kampagneperioden, mange cykler mere end normalt, og flere holder også efterfølgende fast i cyklen.

FAKTA: Cyklistforbundets børnemotionskampagne Alle Børn Cykler
• Kampagnen kører den 7.-20. september på skoler over hele landet
• Eleverne dyster på klassebasis om at cykle flest dage til skole og i fritiden, mens lærerne får adgang til undervisningsmaterialer, som kan inddrages i en række forskellige fag
• Kampagnen indeholder guides til forældre, der vil hjælpe deres børn til at blive sikre børnecyklister
• Kampagnen henvender sig til elever i 0.-10. klasse
• Det forventes, at ca. 100.000 elever på landsplan deltager i årets kampagne
• Kampagnen afsluttes med at finde en række vinderklasser samt udnævne Årets Børnecyklist
• I ABC Familiekonkurrencen kan børnefamilier vinde en cykelferie på Samsø
Se mere på kampagnens hjemmeside abc-abc.dk