Det er ikke kun antallet af badegæster, der stiger i takt med temperaturen. Det samme gør antallet af fjæsinger, der med sine giftpigge kan forvandle badeturen til et smertefuldt minde. Og med en mindre og mere giftig fjæsing-art i de danske farvande anbefaler eksperter badesko, når man skal i vandet.

Pas på, når du i løbet af sommeren indtager de danske strande. Lige under den smukke havoverflade kan fjæsingen nemlig ligge klar til at give dig et sommerminde af de mindre behagelige.

Sommerferien og badesæsonen er kun i sin spæde begyndelse, og derfor er det også for tidligt at konkludere, om det bliver et såkaldt fjæsing-år, men antallet har igennem nogle år været stigende, lyder det fra havbiolog og akvariechef ved Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen.

“Vi kender først det præcise antal af fjæsinger lidt senere på sommeren, når temperaturen er højere og antallet af badegæster stiger, men der svirrer en del rygter om, at der allerede er observeret mange – både den almindelige og den lille fjæsing. Uden at konkludere noget, tror jeg, vi kan forvente en stigning igen i år, for det har været tendensen i nogle år,” siger Jens Peder Jeppesen og advarer specielt mod den lille og mere giftige fjæsing.

“Oftest opholder den almindelige fjæsing sig længere ude, mens den lille fjæsing langt oftere søger ind på lidt lavere vand, hvor vandtemperaturen er højere. Derfor kan den være en satan for badende danskere.”

Badesko er bedste forsvar

Farverne på fjæsingen viser andre dyr, at den er et giftigt bekendtskab, men badegæster opdager ikke fisken, før de træder på den, fortæller biolog ved Fjord & Bælt Ditte Bølle Jespersen.

“Man er ikke i tvivl, når man træder på en fjæsing, for piggene er halvanden til to centimeter lange. Stikket i sig selv er selvfølgelig smertefuldt, men det er giften i piggene, der giver de voldsomme smerter – og det er med det samme, giften virker. Det er en nervegift, som giver dunkende smerter i hele foden, og nogle gange i benet,” siger Ditte Bølle Jespersen.

Ifølge de to eksperter er et par badesko det bedste værn mod fjæsingstik, og det råd er danskerne ved at tage til sig. I hvert fald oplevede man allerede sidste år en stigende efterspørgsel på badesko hos den landsdækkende sportskæde Intersport.

“Vi oplevede specielt sidste år, at flere danskere køber badesko, og derfor har vi år bestilt et større parti hjem. Skoene har i flere år været almindelige, når man skulle til udlandet, hvor der giftige søpindsvin og andre væmmelige ting, man kan træde på, men de seneste år efterspørger danskerne i stigende omfang skoene, når de drager mod de danske strande. Og de virker jo også fint mod skarpe sten og muslingeskaller,” siger marketingchef hos Intersport, Thomas Grøndal. Varme neutraliserer giften

Fjæsingen kaldes også for havets hugorm, da smerterne minder meget om et hugormebid. De kan være ret voldsomme og kan virke ulidelige, men der findes en hurtig og effektiv kur mod fjæsingens gift, fortæller biologen ved Fjord & Bælt.

“Er man så uheldig at stikke sig på en fjæsing, så er det eneste gode, at giften nedbrydes ved varme. Et varmt fodbad med 45-50 grader varmt vand ødelægger simpelthen giften, så dens virkning ophører. Og på stranden, hvor varmt vand oftest er en mangelvare, kan det varme sand også have en lindrende virkning,” siger Ditte Bølle Jespersen.

Fakta: Sådan skal du gøre, hvis du bliver stukket af en fjæsing

·      Effekten af fjæsingens gift kan mærkes med det samme, og det tiltager. Bevar roen, selvom det gør ondt, og søg ind mod stranden.

·      Har solen varmet sandet godt op, kan det øverste varme lag sand dulme de værste smerter ved, at man begraver stikstedet i sandet. Fjern eventuelle rester af piggen.

·      Placer stikstedet i 45-50 grader varmt vand, da giften ødelægges ved høj varme. Selvom man normalt ikke har en termokande med varmt vand med til stranden, kan det sammen med en skål vise sig at være en god idé.

·      Hold godt øje stikket i tiden efter. Området kan være hævet i længere tid, og oplever man, at stikket hæver, rødmer og bliver varmt, kan det skyldes en bakteriel infektion. Kontakt egen læge, da det kan kræve behandling med antibiotika.

 

Sikker badning foto. ABW