Artiklen er sponseret

Har du mistanke om, at du måske har fået en seksuelt overført sygdom? Det er noget, rigtig mange danskere vil opleve på et eller andet tidspunkt i livet. Heldigvis er langt de fleste af disse typer af sygdomme noget, der er relativt let at komme til livs – men de er typisk smitsomme, og det betyder, at det er en rigtig god idé at få testet for det, så du hurtigst muligt kan få gjort noget ved det.

Det er rigtig god stil at informere eventuelle partnere om, at du har fået klamydia, hvis det er det, din test viser. Det betyder, at smitten vil mindskes mest muligt, hvis du får informeret om det hurtigt. Mange bryder sig ikke om at skulle gå til lægen for at teste for det. Derfor er det på apotekerne muligt at købe selvtest. Test dig selv med en klamydiatest, uanset om du er mand eller kvinde – der findes selvtest til begge dele.

Hvordan føles det?

Hvis ikke du har haft sexsygdomme før, kan det være svært helt at gennemskue, hvad de typiske symptomer på klamydia egentlig er. Det er sådan, at klamydia faktisk ikke behøver at give symptomer. Derfor kan det også være svært at opdage. Det kan dog også vise sig som kløe eller svie i underlivet, ligesom din udflåd måske ændrer karakter i forhold til, hvad du er vant til. Hos mænd er der typisk ikke symptomer, men det kan vise sig som urinrørsbetændelse.

Det anbefales generelt at anvende prævention som kondom, hvis du har sex med en partner, du ikke fast er sammen med. Ud over dets funktion som prævention mod eventuel graviditet er det nemlig også med til at mindske risikoen for seksuelt overførte sygdomme. Hvis du behandles hurtigt, slipper du som regel for følger, men behandles klamydia ikke, kan det i yderste tilfælde resultere i, at kvinden bliver steril.

Hvis ikke du har haft sexsygdomme før, kan det være svært helt at gennemskue, hvad de typiske symptomer på klamydia egentlig er. PR-foto

Sider2022