Landets kommuner søger nye lægdommere for perioden 2024-2027, og der er lige nu åbent for ansøgninger i mange kommuner.

I Danmark er borgere med til at dømme i straffesager, der kan give frihedsstraf. De kaldes lægdommere. Lægdommere er den samlede betegnelse for domsmænd og nævninger.

Du er lægdommer i en periode på fire år, og den næste periode er fra 2024-2027. Det kræver ikke en særlig viden eller erfaring at være lægdommer. Tværtimod er tanken, at du med åbent sind og en kritisk holdning til det, du præsenteres for i retten, skal være med til at afgøre sagen.

Du kan finde mere information om at blive lægdommer hos din egen kommune. Det er også i din egen kommune, at du skal ansøge om at blive lægdommer.

Det er Grundlisteudvalget i den enkelte kommune, der har ansvaret for at indstille domsmænd til landsretterne, som herefter trækker lod blandt de indstillede. Bemærk at fristen for at melde sig nærmer sig i mange kommuner.

Du kan læse mere om at være domsmand eller nævning via linket: https://domstol.dk/til-dig-der-er/laegdommer/

Prøv det virtuelle spil Domsmandspillet, hvor du som deltager er indkaldt som domsmand i en straffesag i byretten. Du finder spillet på www.domsmandsspillet.dk og en nyhed om det HER.

Kilde Danmarks Domstole. 

Foto ABW