Som det første af HOFORs større vandværker leverer Værket ved Marbjerg nu blødgjort vand. Dermed tager HOFOR det første store skridt mod at levere blødgjort vand til alle virksomhedens én million vandkunder i hovedstadsområdet.

Værket ved Marbjerg, der ligger nær Roskilde, er nu blevet udstyret med blødgøringsanlæg (Foto: HOFOR).

I første omgang kommer det især til at gavne borgerne i det nordlige Albertslund og sydligste Herlev, da hårdhedsgraden på vandet her falder fra omkring 20 °dH til 12-16 °dH. Det blev fejret lørdag den 18. september, hvor HOFOR sammen med Albertslund Kommune delte ud af den kalk, der er blevet fjernet fra vandet, så borgerne i stedet kunne bruge det i deres haver.

På den lidt længere bane er det blødgjorte vand fra Marbjerg dog også en rigtig god nyhed for resten af HOFORs kunder, fortæller programleder Susanne Lykke Jakobsen, der er ansvarlig for HOFORs arbejde med at blødgøre vandet.

“For hvert vandværk, vi får udstyret med blødgøringsanlæg, kommer vi et stort skridt tættere på blødere vand til alle vores vandkunder. Med Marbjerg er vi nu oppe på at have blødgjort cirka syv procent af vores samlede vandmængde. Næste vandværk i rækken er Værket ved Søndersø i efteråret 2022, der vil bringe os op på cirka 27 procent, så der begynder virkelig at ske noget nu,” siger hun.

Et vandværk ad gangen

Men selvom det første store skridt nu er taget, skal de fleste af HOFORs kunder stadig væbne sig med tålmodighed. Det tager nemlig tid at komme i mål med det enorme projekt, det er, at renovere de syv store vandværker, som leverer størstedelen af vandet til hovedstadsområdet. Særligt fordi, HOFOR først og fremmest skal sørge for, at der hele tiden er nok drikkevand, og derfor kun kan lukke ned for et værk ad gangen for at installere blødgøringsanlæg.

“Vi går ikke på kompromis med vandforsyningen, så vi er nødt til at renovere vandværkerne i etaper, for at vi hele tiden kan sikre en høj vandkvalitet og sikker forsyning til vores mange kunder. Vi forventer at have blødgjort 75 procent af vandet til vores kunder i 2026, og at alle vores kunder kommer til at have blødere vand i hanerne omkring 2028,” fortæller Susanne Lykke Jakobsen.

En succes i Brøndby

Allerede i 2017 begyndte HOFOR at levere blødgjort vand i Brøndby, og her har erfaringerne været gode. En undersøgelse foretaget af DTU og HOFOR viser, at det blødere vand i Brøndby har betydet mindre kalk i fx toiletter og mindre besvær med rengøring. Samtidig betyder det blødere vand lavere forbrug af sæbe, afkalkningsmidler og andre kemikalier, hvilket gavner både miljøet og kundernes økonomi.

Ifølge beregninger fra COWI kan en familie på fire spare omkring 500 kr. om året med det blødere vand. Det skyldes blandt andet, at der ikke skal afkalkes så ofte, at elkedlen og andre apparater holder længere, og at der skal bruges mindre sæbe ved tøjvask og rengøring.

“Alle de fordele glæder vi os rigtig meget til at kunne tilbyde alle vores kunder, og vi knokler på hver dag for, at de kan få det hurtigst muligt,” siger Susanne Lykke Jakobsen.

Læs mere og se tidsplaner

Du kan læse mere om blødere vand og se tidsplanerne for de enkelte områder på www.hofor.dk/bløderevand