Fysiker Troels C. Petersen har det som en akademisk rockstjerne, når han underviser. På få år er hans kursus i statistik på Niels Bohr Institutet blevet det mest populære og tiltrækker studerende fra hele KU. Og det er der en grund til: Han elsker at undervise og vægter det lige så højt som sin forskning. Han modtager nu prisen som årets underviser på SCIENCE 2021 og 75.000 kroner.
Link

Den 46-årige fysiker Troels Christian Petersen modtager prisen som Årets Underviser på SCIENCE. Foto: Emilie Thejll-Madsen.
På væggen bag lektor Troels Christian Petersens skrivebord på Niels Bohr Institutet hænger 20 sommerfugle i glas og ramme. Bag på hver ramme står et fem linjers digt, et såkaldt limerick, som årets underviser på SCIENCE 2021 forfatter til alle de speciale- og Ph.d-studerende, som han er vejleder for, når de er blevet færdige.
“De får en sommerfugl, når de har tjent deres vinger, og så beholder jeg også en selv. Jeg synes, det er en dejlig måde at mindes de studerende, som man faktisk har tilbragt en hel del tid med. Jeg kan tydeligt huske dem, og jeg følger også lidt med i, hvad de laver i dag. Listen over tidligere studerende, som har fået vigtige jobs, der handler om at løse nogle af verdens store udfordringer, bliver længere år for år, og det giver mig en følelse af, at jeg og instituttet gør noget rigtigt,” siger lektor Troels C. Petersen.
På poetisk vis illustrerer sommerfuglene meget godt den dedikation, entusiasme og forbundenhed, som den 46-årige partikelfysiker føler for sin undervisning og sine studerende, og som nu har indbragt ham prisen, som Årets Underviser på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE) på Københavns Universitet.
Sammen med prisen modtager han 50.000 kr. til videreudvikling af hans undervisning og 25.000 kr. i personlig hædersgave, som overrækkes til ham ved en reception på Niels Bohr Institutet kl. 9-10.00 den 12. august 2021….