I anledning af Forskningens Døgn lancerer DTU undervisningsmaterialet Regn Lyden Ud målrettet gymnasieundervisningen i matematik og fysik. Det fejrer vi ved at invitere til lydevent – hjemme på gymnasiet. Der er præmier til den bedste gruppe elever.

Regn lyden ud, figur, DTU
Fokus på de grundlæggende egenskaber i lyd

I løbet af dagene 20. – 23. april vil vi give dig og dine elever et fagligt og underholdende indblik i lyds grundlæggende egenskaber: Der er fokus på bølgelængde, frekvens, udbredelsesfart og fysiske egenskaber. Vi kommer til at diskutere lyd som bølger, og vi viser, hvordan man kan forstå lyd ved at kigge på lydens energi ved forskellige frekvenser. Vi ser også på, hvordan energien varierer i tid, og finder ud af, hvordan vi kan forstå forskellige lydes egenskaber ved at forstå spektrogrammet. Sidst men ikke mindst får eleverne et crash-course i at bruge kunstig intelligens til at forstå lyd som data, og en introduktion til at arbejde med neurale netværk. Det hele munder ud i en holdkonkurrence, der indeholder videnskabeligt feltarbejde og teamwork, og hvor forståelse af lyd sammen med evnen til at arbejde med neurale netværk bliver afgørende for, hvilket hold der løber af med sejren i den afsluttende quiz. Rent praktisk skal eleverne ud og opsamle lyd og lære at analysere spektrogrammer.

Hvor, hvornår og hvor længe?

Eventen på gymnasiet finder sted i dagene 20. – 23. april. Den består af to dele:

  • Forberedelse: 1-2 lektioner mandag, tirsdag eller onsdag. Her skal I arbejde med undervisningsmaterialet, inddele grupper på 2-3 elever og forberede den afsluttende quiz.
  • Quiz: Torsdag den 23. april kl. 10 – 12
 

Hvem kan deltage?

Alle gymnasieelever er velkomne – det faglige udbytte er dog størst for elever med fysik C.

Interesseret?

Undervisningsmaterialet vil blive offentliggjort i forbindelse med Forskningens Døgn. Hvis du overvejer at deltage i eventen, kan du – helt uforpligtende – tilmelde dig her. Så sørger vi for, at du bliver opdateret på de praktiske forhold, der skal til for at I får et godt forløb i uge 17.

Passer tidspunktet ikke?

Undervisningsmaterialet Regn Lyden Ud består af to separate dele målrettet undervisningen i fysik C hhv. matematik A. Begge dele vil være tilgængelige fra og med uge 17, så du kan bruge dem i din undervisning, når det passer ind i læreplanerne.

Samarbejdspartnere

Regn Lyden Ud er koblet op på projektet Lyden af Danmark, som har til formål at kortlægge det danske lydlandskab. Det er du og dine elever en del af, når I optager lyde under forløbet her. Læs mere her: https://lyden-af.dk/. Undervisningsmaterialet er støtte økonomisk af Uddannelses- og Forskningsministeriet.