Når der er meget på spil, er det en god idé at få juridisk hjælp. Foto: SDL

Har du besluttet dig for, at følge iværksætterdrømmen og stifte din egen virksomhed? Få vigtig indsigt i, hvordan du kommer godt fra start her.

Når du skal stifte et kapitalselskab, eksempelvis et A/S eller et ApS, er der flere lovkrav, du skal overholde, når det kommer til den juridiske dokumentation af dit selskab. Dokumentationen sikrer, at der er gennemsigtighed, herunder hvem der er med i ejerkredsen, samt hvordan selskabet driftes.

Disse dokumenter skal du bruge
Herunder får du et overblik over den dokumentation, du skal have styr på, når du skal stifte et selskab.

Stiftelsesdokument
Du skal oprette et stiftelsesdokument, når du stifter et selskab. I dokumentet redegør du for selskabsformen, hvilken dato selskabet blev stiftet, samt hvor meget kapital der er i selskabet. Det samme gør sig gældende for ejerfordelingen i selskabet.

Det er en god idé at bruge en advokat, når du skal udarbejde et stiftelsesdokument. På den måde sikrer du, at alle de nødvendige oplysninger er med.

Vedtægter
I et kapitalselskab er det lovpligtigt, at der er vedtægter, der beskriver rammerne for, hvordan selskabet er sammensat samt dets øvrige virke. Vedtægterne består af information omkring formålet i selskabet, regnskabsår, samt hvem der er bivilliget til at træffe beslutninger på vegne af selskabet.

Ejeraftale
Hvis selskabet har af flere ejere, er det en fordel, hvis I får udarbejdet en ejeraftale, der beskriver retningslinjerne for selskabet, hvis der eksempelvis opstår konflikter. Det er ikke et lovkrav, men det er praktisk, når der opstår udfordringer eller uenigheder i ejerkredsen.

Kapitalerklæring
Når du stifter et selskab, skal du indskyde et kapital. Kravet til størrelsen på det beløb, der skal indskydes, varierer, alt efter hvilket selskab der er tale om. Hvis du stifter et ApS eller A/S, skal kapitalen i selskabet godkendes af enten en revisor, en advokat eller banken.

Stift flere selskaber i samme omgang
Kapitalen, du skal indskyde, når du stifter et ApS, er 40.000 kr. Du har mulighed for at stifte flere selskaber for de 40.000 kr., hvis du vælger at etablere et holdingselskab i samme omfang.

Det kan eksempelvis lade sig gøre, hvis selskabskonstruktionen er således, at du først stifter et holdingselskab, som du indskyder kapitalen i. Efterfølgende opretter holdingselskabet selve driftsselskabet, hvorefter kapitalindskuddet overføres hertil.

Nu er der 40.000 kr. i driftsselskabet, imens holdingselskabet har en anpart i driftsselskabet, hvilket svarer til en værdi på det kapital, der er heri. På den måde slipper du for at indskyde kapitalen to gange.

Konsultér en advokat for at være på den sikre side
Reglerne ændrer sig med tiden, og det er derfor en god idé at konsultere en advokat eller en revisor, når du skal stifte dit ApS. Der kan være mange fordele at hente, som du måske ikke vil finde frem til på egen hånd.

Eksempelvis er det en god idé at hyre en advokat, hvis du vil stifte både et holdingselskab og et driftsselskab på samme tid.

Fordele ved et anpartsselskab
Når du ejer et anpartsselskab, hæfter du ikke personligt, hvis selskabet går konkurs eller sagsøges. Du har kun begrænset hæftelse, da du har indskudt et startkapital i virksomheden. Det er en stor fordel, hvis du befinder dig i en branche, hvor dine produkter er dyre, eller du risikerer at blive sagsøgt.

Et ApS er en selvstændig, juridisk enhed og har derfor mulighed for at eje aktier eller andele i andre selskaber. Eksempelvis hvis du opretter et holdingselskab.

Hvis du sparer penge op i dit selskab, kan du udskyde at blive beskattet af dem. Det gør det muligt at investere pengene i den fremtidige vækst i stedet.