Det er ikke sikkert, at du har træværk, der direkte skriger på at blive malet. Men det er næsten helt sikkert, at du har nogle ”det gør jeg i morgen”-projekter, der rider dig som en mare og får din partner til at skele tvært til dig, når de endnu en gang bliver udskudt til fordel for noget andet.

Foto: ABW

Når man får nyt hus, er det lidt ligesom at være forelsket. Man ser kun det gode. Alle mulighederne og ingen af begrænsningerne. Men mange af os lider af selektive blinde punkter, når vi har boet i vores hus i et par år. Man vænner sig til omgivelserne og lever med tingenes tilstand. For sådan er det jo bare. Og sådan er det at have hus. Man er aldrig færdig. Der er altid noget, der skal holdes, fikses eller udskiftes. Og når det er gjort, kan man starte forfra.

Men hvilke husprojekter gør du klogt i at huske?

Der er mos på toppen
En stensikker overset post, når det kommer til vedligeholdelse af et hus, er taget. Medmindre man har næsen i sky, går man jo ikke ligefrem og bemærker tagets tilstand på daglig basis. Og det er jo også unægteligt ret højt oppe og ikke lige sådan at forcere, så lysten til at udskyde et tag-projekt er ret fristende.

Men det er faktisk en temmelig dårlig idé at lade sit tag stå til. For alger og mos er medvirkende til at nedsætte levetiden på dit tag. Og det er ubestrideligt en dyr post, hvis man skal til at renovere sit tag eller lægge et nyt.

Derfor bør du med jævne mellemrum få renset dit tag med algebehandling, der er super effektivt mod mos og alger. Her sprøjtes taget med et algemiddel, hvorefter alger og mos i løbet af seks til otte måneder vil visne og blive vasket af taget af regn og vind. Og det bedste af det hele: Du kan nøjes med at se på uden at løfte en finger, hvis du får professionelle til at klare opgaven. Du kan for eksempel finde en pris på tagrensning hos Byggeexpert.

Foto: ABW

Fyr ikke for gråspurvene – giv dine vinduer et eftersyn
En anden vigtig post, du bør holde øje med, er dine vinduers tilstand. Hvis du bor i et gammelt hus, kan der sidde vinduer med meget lav – eller ingen – energimærkning i, og de tapper din elregning. Det er en rigtig dårlig forretning at have gamle utætte vinduer i, når al varmen siver ud. Desuden kan megen træk fra vinduerne også forårsage sygdom.

Invester i nogle gode vinduer, og pas godt på dem. Måske køber du vedligeholdelsesfrie vinduer, måske vil du hellere have vinduer i træ? Hvis du investerer i vinduer i træ, bør du være opmærksom på at give dem lidt ekstra kærlighed og måske en klat maling i ny og næ. Du bør også forkæle dem med en omgang vinduespudsning. Hvis du er lokalt kendt her i omegnen af Lyngby, kender du sikkert allerede Lyngby vinduespudser, der er ekspert i store og små opgaver udi vinduespudsning, polering og andre viceværtslige opgaver.

Rens dine tagrender
Vi må lige vende blikket tilbage til taget, for der er flere gøremål i dette henseende, der er værd at huske på, så man holder sit hus i tiptop stand. For noget så simpelt som en tagrende trænger også til lidt opmærksomhed, når den skal renses for blade, mos og lignende. Det er især en god idé i de følgende måneder, efter du har fået algebehandlet dit tag. Og ellers bør du rense dem efter løvfaldet i efteråret.

Hvis du ikke har et specialværktøj som en tagrendeskovl til formålet, kan du skære bunden og lidt af siden af en halvanden liters sodavandsflaske, så den får en ”skovlform”, der passer lige ned i tagrenden. Det er en uhyrligt billig måde at skabe sit eget redskab til rensning af tagrenden.

Del på de sociale medier