DTU skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om Tun:

DTU-forskere mærker igen blåfinnet tun for at forstå, hvorfor de kæmpestore fisk er vendt tilbage som sommergæster. 20 tun mærket på to dage.
 
Lørdag formiddag drog omkring 70 både med frivillige fiskere ud fra Skagen for at hjælpe DTU-forskerne med at mærke blåfinnet tun på den første dag af årets mærkningsprojekt. Og tunene var derude. Lørdag og søndag fik de i alt mærket og genudsat 20 blåfinnede tun, og arbejdet fortsætter over de næste to uger. Desværre overlevede en tun ikke. Den er nu rapporteret til tunkommissionen og falder under kommissionens videnskabelige kvote.
 
I modsætning til de to tidligere år, hvor DTU Aqua har mærket tun, har forskerne i år ikke på forhånd fået underretninger om springende tun i Skagerrak, før mærkningsarbejdet gik i gang. Men blåfinnet tun er altså igen i år vendt tilbage til vore farvande.
 
”Nogle af de spørgsmål, som vi forsøger at besvare med vores forskning, er blandt andet: Hvorfor kommer blåfinnet tun til Danmark om sommeren? Hvorfor forsvandt den for flere årtier siden, og hvad kan vi gøre for at sikre, at den kommer igen fremover,” siger projektleder, professor Brian MacKenzie, DTU Aqua.
 
Uundværlig hjælp fra erfarne lystfiskere 
DTU-forskerne får hjælp af erfarne lystfiskere, der stiller deres både, udstyr, tid og ikke mindst know-how til rådighed for at fange de store fisk og overdrage dem til forskerne, som sætter et eller flere mærker på tunene.
 
”Tunene håndteres så skånsomt som muligt, og mærkningen foregår ved, at tunen kortvarigt tages ombord på mærkebåden og omgående får en slange indsat i munden med masser af havvand for at sikre ilttilførslen. Herefter sættes mærket på, og der tages en lille prøve af fisken til genetisk forskning. Hele omgangen tager kun et par minutter, til tunen bliver sendt direkte tilbage i vandet,” fortæller professor Kim Aarestrup, DTU Aqua, der står for at mærke fiskene.