Utraditionelle efterskolerejser har givet Mathias Mailand og Marie Rask Hjortkjær fra Lyngby førstehåndskendskab til livet i Malawi og Zambia, hvor børn og unge har en tilværelse, der ligger meget langt fra de trygge rammer, der normalt udgør teenagernes hverdag på Odsherreds Efterskole.

Hverdagen som efterskoleelev blev for en stund skiftet ud med livet i en afrikansk landsby, da Maria Rask Hjortkjær fra Lyngby var på udviklingsrejse i Malawi sammen med Odsherreds Efterskole.

– Turen til Zambia gjorde et stort indtryk på mig, og jeg synes, det var vildt fascinerende at se, hvor langt livet i en landsby dernede er fra vores. For eksempel er det slet ikke normalt for piger og drenge at være sammen på den måde, som vi er det – og det er ulovligt at være homoseksuel, så det måtte vi ikke lave sjov med, siger 16-årige Mathias Mailand, der går i 10. klasse på Odsherreds Efterskole i Fårevejle.

Han har netop været ti dage i Zambia, hvor han sammen med sine efterskolekammerater boede hos lokale familier i en landsby, deltog i undervisningen på en skole og spillede fodboldkampe mod samtlige børn i landsbyen.

– Børnene havde mest gamle dæk som legetøj, men så snart vi fandt en fodbold frem, var de klar til at spille – og de ville alle sammen være på banen på én gang. Vi viste dem også vores telefoner med Snap Chat, og filtrene var et stort hit, som alle ville prøve. Hele turen har været en unik oplevelse og en mulighed for at se, hvordan millioner af mennesker lever deres hverdag på en måde, der er så anderledes fra vores egen, fortæller Mathias Mailand.

Maria Rask Hjortkjær var med et andet hold fra Odsherreds Efterskole i Malawi, hvor hun blandt andet delte legetøj ud i en landsby, sov på sivmåtter hos en lokal familie og snakkede om drømme og fremtid med pigerne på en kostskole.

– I Malawi mødte jeg kvinder, der var flygtet ud af tvangsægteskaber, underernærede børn og mænd der havde overvundet et misbrug. Vores egne problemer hjemme i Danmark syntes pludselig små og ubetydelige i forhold til, hvad mange af de mennesker, vi mødte, havde stået igennem, fortæller 16-årige Marie Rask Hjortkjær, der går i 10. klasse på Odsherreds Efterskole.

Oplever andet end solsiden
Med udviklingsrejser til Afrika ønsker Odsherreds Efterskole at åbne elevernes øjne for andre kulturer og traditioner, samtidig med de bliver vidner til udfordringerne i nogle af verdens fattigste egne. Derfor er afrikaturene en fast del af skoleåret.

– På turene får eleverne en stærk personlig oplevelse og for eksempel indblik i, hvorfor flygtningestrømme opstår. At møde mennesker og se og mærke på egen krop, hvad det er for voldsomme udfordringer, de står overfor, giver en helt ny forståelse for de mennesker og deres ulykkelige situation. Men ved at være til stede ser eleverne også muligheder, og mange får en spontan lyst til at gøre noget, som kan ændre situationen for de børn, unge og familier, de lærer at kende. Vi oplever gang på gang, hvordan de unge kommer hjem rige på erfaring og med en langt større forståelse for forskellige forhold rundt omkring på jorden, siger forstander på Odsherreds Efterskole Tom Hagedorn.

Hos teenagerne fra Lyngby har turene bestemt også sat sine spor.

– Jeg vidste, at det ville blive en hård tur, hvor vi skulle tilsidesætte vores egne behov til fordel for de mennesker, vi mødte. Men jeg var ikke forberedte på at blive mødt af så gæstfri og åben en befolkning. De er nogle af de fattigste på jorden, og alligevel strålede livsglæden ud af de piger, jeg mødte på skolen i Malawi. Og mindet om dem har brændt sig fast på min nethinde for altid. Sådan en tur er vigtig. Den har åbnet vores øjne for, hvor store problemer vores verden står overfor. Men den har også givet os perspektivet til at løse dem, siger Maria Rask Hjortkjær.

Efterskolens rejser til Afrika arrangeres i tæt samarbejde med professionelle organisationer som Folkekirkens Nødhjælp og HOPE Danmark. I år har elever fra Odsherreds Efterskole besøgt skoler, klinikker, flygtningelejre, fængsler og landsbyer i Uganda, Zambia, Kenya, Cambodja og Malawi.

FAKTA
Odsherreds Efterskole i Fårevejle på Vestsjælland har 160 elever i 9. og 10. klasse. Skolen har stort fokus på internationale relationer og har 12 søsterskoler i Asien, Afrika og USA, som eleverne besøger i løbet af året og får på genvisit i Danmark. Udviklingsrejser til verdens brændpunkter er også en fast del af skoleåret.

 

Del på de sociale medier