En af de ting, der har ændret sig enormt i det 20. århundrede, er vores brug af materialer. I Aluminium – et moderne vidunder? fortælles historien om aluminium fra H.C. Ørsteds metalklump fra 1825 til den eksplosive vækst i forbruget efter årtusindeskiftet og den aktuelle forskning i materialet.
I løbet af de seneste 200 år er vi begyndt at bruge nye materialer, som både har bidraget til vores materielle velfærd og til miljøproblemer. Dette undervisningsmateriale handler om aluminium som et eksempel på ét af de materialer, vi bruger hele tiden, uden nødvendigvis at tænke så meget over det. Andre eksempler kunne være beton og plast.
Aluminium bruges i dag til mange forskellige ting fra fly, kanoer og vindueslister til stiger, gryder og højspændingsledninger. Det er samtidig et materiale, vi bruger i stadig stigende grad. Faktisk er produktionen af aluminium på verdensplan mere end fordoblet alene siden årtusindeskiftet. Historien om aluminium er global, men i materialet er der særligt fokus på Danmark, selvom vi som bekendt hverken har bauxitminer eller smelteværker. I centrum af historien står på brugen af aluminium i hverdagen, herunder de miljømæssige perspektiver. Generelt kommer vi vidt omkring fra H.C. Ørsteds laboratorium i København over grønlandske miner og islandske smeltværker til rensning af danske søer med aluminiumsalte. Der er nemlig mange perspektiver på historien om aluminium.