Store velfærds- og klimagevinster til københavnerne i ny finanslov

Af Signe Munk, klima- og energiordfører i SF og Halime Oguz, boligordfører i SF

Halime Oguz

 

Der er investeringer nok at holde styr på, når indholdet af den årlige finanslovsaftale rulles ud. I år var ingen undtagelse. Men hvad betyder aftalen egentlig for københavnerne?  Svarene er mange, men lad os fremhæve noget af det, vi er gladest for.

 

Næste års finanslov er både rød og grøn. Vi holder nemlig hånden under velfærden og skubber yderligere på den grønne omstilling. Nogle af initiativerne gør faktisk begge dele. Det gælder for eksempel midlerne til energirenovering af kommunale og regionale bygninger, flere penge til energieffektiviseringer i boliger og til grønne renoveringer i boligjobordningen. Til sammen sænker de energiforbruget og dermed CO2-udledningen fra vores bygninger, der tegner sig for 40 pct. af Danmarks samlede energiforbrug og en fjerdedel af den samlede CO2-udledning. Men initiativerne er ikke bare positive for klimaregnskabet, de giver også job til den lokale håndværker og deres underleverandører. Og så er energirenoveringer med til at give os bedre velfærd og trivsel i private boliger og offentlige bygninger, for eksempel på skoler, i plejehjem og i daginstitutioner, der desværre ofte døjer med enormt dårligt indeklima.

 

En undersøgelse fra Realdania og DTU viser, at 9 ud af 10 folkeskoleelever og lærere i løbet af skoledagen udsættes for et alt for højt CO2-niveau. Det sker, selv om forskning peger på, at et godt indeklima i klasselokalerne kan øge indlæringen med, hvad der svarer til et ekstra års undervisning i løbet af skoletiden. Godt indeklima modvirker også en række sygdomme som fx astma. Det er derfor ikke bare grøn logik at energirenovere – det er også et spørgsmål om velfærd.

 

Og behovet for grønne renoveringer er stort – også i København. 69 procent af de kommunalt ejede bygninger i hovedstadsområdet har et dårligt energimærke (D-G). Det samme gælder cirka to ud af tre huse i stort set alle kommuner i og omkring København. De nye penge fra finansloven falder derfor på et knastørt sted. Vi er glade for og stolte over, at SF har sat markante aftryk og løftet en energisparedagsorden, der fylder for lidt i den grønne omstilling – og samtidig giver et løft til vores trivsel. Det er godt nyt for lokale job, klimaet, pengepungen og alle de danskere, der kan se frem til en hverdag i bedre, sundere bygninger.