Julen er den tid på året, hvor vi producerer allermest affald. Med denne guide får du hjælp til, hvordan de forskellige typer af affald skal sorteres, så mest muligt bliver genanvendt.

Foto ABW

Julepynt, julemad, juletræ og julegaver. December er en måned spækfyldt med traditioner. Mange af dem betyder ekstra indkøb, og når der handles, produceres der ofte også affald.

Jo bedre du sorterer det, des mere kan vi sende til genanvendelse. Og det er selvfølgelig endnu bedre, hvis du selv forlænger ressourcernes levetid ved at genanvende affaldet på nye måder. Lyngby-Taarbæk Forsyning har samlet en lang række tips til begge dele.

Emballagen fra julemaden
Sild og sylte. Rejer, rødkål og remoulade. Flæskesteg og fiskefilet. Det er blot noget af det traditionelle julemad, som medfører affald.

Tips til sorteringen:

    • Skrab emballagen så fri fra rester som muligt. Det er ikke nødvendigt at bruge vand, medmindre der er en stor klump madrester, du ikke kan få fri på anden vis – brug eventuelt noget overskydende vand fra madlavningen.
    • Sorter herefter emballagen som hhv. metal, glas, plast, mad- og drikkekarton, alt efter hvilken type affald der er tale om. Overvej eventuelt, om det er noget af emballagen, du kan gemme og genbruge.
  • Husk også at sortere lågene korrekt – de skal muligvis i en anden beholder, fx skal metallåget fra glas-beholderen med rødkål sorteres for sig selv som metal.
  • Emballage af pap og karton skal være rent og tørt, hvis det skal sorteres som pap. Hvis det er beskidt eller vådt, skal det i stedet i restaffald.

Overskydende stegefedt og palmin
Måske er det fristende at hælde overskydende fedt fra flæske- og andestegen i afløbet, men vi fraråder det på det kraftigste. Hvis du hælder det ud i vasken, risikerer du nemlig, at fedtet størkner, så andre ting sætter sig fast og resultere i et stoppet afløb hos dig eller en stoppet kloak hos os. Det samme gælder palmin fra kogning af klejner.

Du kan heldigvis nemt skille dig af med fedtet på anden vis:

  • Hæld fedtet op i en skål og lad det stivne, hvorefter du kan komme det i en pose til madaffald – brug evt. 2 poser for at undgå, at noget af affaldet siver ud af posen og ned i beholderen.
  • Alternativt kan du hælde fedtet i emballage, der kan tåle varme, og så smide det i restaffald.
  • Er der tale om en mindre portion, kan du tørre det op med et stykke køkkenrulle, som enten kan sorteres som madaffald eller restaffald.

Julepynten
Størstedelen af den fine julepynt bliver forhåbentlig blot pakket ned og genbrugt til næste år, men det kan ske, at en julekugle eller to må lade livet, fordi de glider af træet.

Der er også ting, der ikke kan genanvendes, fx brugte engangsservietter som skal sorteres som restaffald – derfor kan du med fordel erstatte dem med stofservietter.

Her er lidt tips til, hvordan du sorterer noget af det mest typiske pynt:

  • Hvis du har brugt ler til dine juledekorationer, skal det sorteres som restaffald.
  • Gran, kogler og andet fundet i naturen kan efterfølgende afleveres som haveaffald på genbrugsstationen – medmindre det er dækket af glimmer, lim og pynt, for så skal det i restaffald.
  • Ødelagte julekugler skal i de fleste tilfælde i restaffald, fordi de er lavet af flere forskellige slags materialer og derfor ikke kan genanvendes – husk at pakke dem ind, så ingen skærer sig på dem.
  • Alt farvet, kunstig pynt med glimmer mm. skal i restaffald.

Levende og kunstigt lys
December er en mørk tid, og derfor bruger vi ofte forskellige former for lys til at skabe hygge, fx et kalenderlys, en adventskrans eller lyskæder i haven eller på altanen.

Sådan skiller du dig af med affaldet fra forskellige lyskilder:

  • Stearinstumper skal sorteres som restaffald.
  • De gamle batterier fra dine kunstige lys, fx LED-stearinlys, skal sorteres som farligt affald. Hvis du bor i villa eller rækkehus, kan du aflevere batterier i den røde miljøboks. Bor du derimod i etageejendom, skal de afleveres i ordningen for farligt affald, enten i det opstillede miljøskab eller i den røde boks. Du kan også altid tage forbi genbrugsstationen med dem.
  • Lyskæder, der ikke længere virker, skal afleveres i småt elektronikaffald på genbrugsstationen.

Julekalendere
Man kan efterhånden få julekalendere i et hav af forskellige udgaver til både store og små. De skal sorteres lidt forskelligt, alt afhængigt af materialet:

  • TV-julekalendere og lignende er typisk lavet af karton og skal derfor sorteres som pap – medmindre de er beskidte. Så skal de i restaffald, da beskidt pap ikke kan genanvendes.
  • Julekalendere med chokolade eller slik bag lågerne, skal skilles ad, så indmaden kan sorteres som plast og resten som pap.

Gaveindpakningen
Hvert år bliver der brugt rigtig meget gavepapir. En beregning fra AffaldPlus anslår, at danskerne tilsammen bruger cirka 693 tons. I produktionen af gavepapir bliver der brugt en masse træ, vand og kemikalier, og derfor kan størstedelen af det ikke genanvendes, da det er overfladebehandlet.

Vi opfordrer derfor til at genbruge gavepapir og gavebånd, så vidt det er muligt, for at forlænge ressourcernes levetid. Eller endnu bedre til helt at droppe gavepapiret og gavebåndet og i stedet gøre brug af genanvendelig indpakning. Du kan finde en masse inspiration på nettet – det kunne fx være æsker, stofrester eller aviser.

Her er nogle tips til, hvordan du sorterer det affald, der ikke kan genbruges:

  • Traditionelt gavepapir skal sorteres som restaffald – kun gavepapir af 100 procent papir, som ikke er overfladebehandlet, kan du sortere som papir.
  • Gavebånd skal som udgangspunkt også i restaffald, medmindre det består af fx stof eller silke. I så fald kan du gemme det og bruge det igen en anden gang.
  • Hvis indpakningen indeholder pap eller karton, og det er rent og tørt, kan du sortere det som pap. Er det derimod beskidt eller vådt, hører det til i restaffald.
  • Julekort uden pynt kan sorteres som pap. Hvis der er pynt, fx glimmer, på julekortet, skal det i restaffald.
  • Julekort, der spiller musik, er elektronikaffald – du kan også vælge at tage elektronikken og batterierne ud og aflevere dem særligt på genbrugsstationen.

Emballagen fra nethandel
I Danmark er vi blevet glad for at shoppe online, særligt når det gælder julegaverne. Pakkerne fra e-handel indeholder typisk mange forskellige typer af emballage.

Sådan sorterer du affaldet fra e-handel:

  • Pakkefyld af majsgranulat eller andre bionedbrydelige materialer, silica gel-poser og flamingokugler, -fyld og -kasser skal i restaffald.
  • Brevpapir, brunt papir og silkepapir, der er rent og tørt kan du sortere som papir.
  • Papkasser og andet tørt og rent pap og karton sorteres som pap – det tape, der er muligt at fjerne, må du gerne tage af.
  • Plastpuder, bobleplast og strips sorteres som plast.

Juletræet
Juletræet er for mange et af de vigtigste elementer i julefejringen. Forhåbentlig har I glæde af jeres træ i en stor del af december måned. Men når vi træder ind i januar, har de fleste juletræer mistet deres glans.

Igen i år har du mulighed for at slippe for besværet med at skulle skille dig af med et vissent træ. Traditionen tro kører vores skraldemænd nemlig ud for at indsamle juletræer i uge 2 og 3. Du kan allerede nu se, hvilken dag de kommer forbi din adresse i appen Affaldsportal eller i tømmekalenderen

Du kan også vælge at beholde træet selv og fx bruge grangrenene som beskyttelse til de sarte planter i haven og stammen som brænde.

Kilde Lyngby-Taarbæk Forsyning A/S