Nu kan du blive klogere på, hvad du skal betale som kunde i Lyngby-Taarbæk Forsyning det kommende år. Prisen for affald forbliver den samme, men du vil opleve en mindre stigning i den samlede pris for vand og spildevand.

Foto ABW

De skriver:

Som dit lokale forsyningsselskab er det os i Lyngby-Taarbæk Forsyning, der sørger for, at mange af hverdagens tandhjul drejer rundt. At dit affald bliver hentet og genanvendt. At du har rent drikkevand i hanen. At du kan komme af med dit spildevand, og at det bliver grundigt renset med omtanke for miljøet. Og at byen klimatilpasses mod fremtidens vejr.

Det er de ting, du som kunde betaler for igennem nogle fastsatte takster, der ændrer sig fra år til år. Nu er de klar med de forventede priser for 2025, og du vil opleve en mindre stigning i den samlede pris for vand og spildevand – fra ca. 89 kr. per m³ til ca. 97 kr. per m³. Det betyder, at en gennemsnitlig familie vil skulle betale ca. 57 kroner mere per måned – på et år bliver det til lige knap 680 kroner ekstra.

Taksten for affaldshåndtering forbliver stort set uændret, da den pris, du skal betale, blot stiger med 70 kroner på et helt år.

Inflationens forsinkede effekt
Knap halvdelen af prisstigningen skyldes inflationen. Som forsyningsselskab er vi underlagt en national regulering, som betyder, at effekten af inflationen kommer med 2 års forsinkelse.

”Som følge af krigen i Ukraine oplevede vi – ligesom mange andre brancher – en betydelig stigning i elregningen sammen med generelle prisstigninger på varer og materialer. Noget der først slog igennem i priserne for 2024 og fortsætter ind i 2025”, fortæller administrerende direktør hos Lyngby-Taarbæk Forsyning Flemming Horn Nielsen.

Ingen fortjeneste trods prisstigning
Som forsyningsselskab er vi underlagt en lovgivning, der går på, at vores indtægter og udgifter skal hvile i sig selv. Det betyder, at vi ikke må tjene penge på at levere rent drikkevand, aflede og rense spildevand eller at håndtere affald. I Lyngby-Taarbæk Forsyning arbejder vi derfor ud fra en klar mission; at sikre høj forsyningssikkerhed og reducere vores miljøpåvirkning til den lavest mulige pris – uden at det går ud over serviceniveauet.

Derudover har vi i Lyngby-Taarbæk Forsyning været nødt til at flytte nogle ledninger i forbindelse med anlæggelsen af Hovedstadens Letbane, hvilket også har haft en indflydelse på prisstigningen.

Investeringer i forsyningssikkerheden
En anden del af forklaringen på prisstigningen er, at vi har foretaget nogle nødvendige investeringer for sikre en fortsat høj forsyningssikkerhed, både nu og i fremtiden. Klimaforandringerne har nemlig skabt en ny virkelig, som vi er nødt til at navigere i og tilpasse os til.

”De øgede regnmængder presser vores kloaksystem og tydeliggør, at kapaciteten i vores kloakledninger – der mange steder er mellem 50 og 100 år gamle – ikke længere er tilstrækkelig. Samtidig bliver der stillet flere krav til, hvordan vi som forsyningsselskab skal håndtere spildevand for at passe på miljøet. Og der er også kommet fokus på flere stoffer, der potentielt truer vores rene drikkevand. Derfor er vi nødt til at investere i en fremtidssikring af kloaksystemet og vores drikkevandsforsyning”, fortæller Flemming Horn Nielsen.

I 2024 har vi især investeret i regnvandshåndtering og renovering af ledningsnettet, sådan at kloaksystemet er bedre rustet til at håndtere de øgede regnmængder. Formålet er at reducere risikoen for, at kloakken løber over, og at der opstår oversvømmelser.

Vi har også skærpet vores indsats på vandområdet. Fx har vi foretaget opgraderinger af Lundtofte Vandværk for at sikre en fortsat høj drikkevandskvalitet. To af kildepladserne er også blevet renoveret, og der er foretaget løbende renoveringer af ledningsnettet for at mindske vandtabet, sådan at mindre vand går til spilde på vej ud til kunderne.

Kilde.