Der skal udarbejdes en ny lokalplan for Raadvad, som bl.a. sikrer områdets landskab, kulturarv og anvendelse til håndværk og boliger. Der er tilfredshed blandt interessenterne med udsigten til en kommende lokalplan.

Raadvad Stenhuggeri

Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommuner har besluttet at der skal udarbejdes en ny lokalplan for Raadvad. Formålet med lokalplanen er bl.a. at:

• sikre områdets kulturarv og landskabskarakter samt anvendelse til håndværk, kunsthåndværk, anden publikumsorienteret service, boliger samt viden og formidling af bygningshåndværk og natur,
• sikre opretholdelse af det bestående kulturmiljø i form af den unikke kulturhistorie, herunder oplevelsen af den historiske sammenhæng mellem fabriksområdet og de gamle arbejder boliger,
• og udpege bevaringsværdig bebyggelse og beplantning.

Lyngby-Taarbæk og Rudersdal håber at kunne forelægge et udkast til lokalplan i sommeren 2021.

Lyngby-Taarbæks borgmester Sofia Osmani siger: “Raadvad er et stykke unikt og bevaringsværdigt Danmarkshistorie, hvor industriens havde sit udspring. Området er enestående og kan stadig i dag gøre os klogere på tiden som var engang. Jeg er glad for, at vi med en ny lokalplan sikrer områdets værdifulde kvaliteter.”

Rudersdals Borgmester Jens Ive siger: “Det glæder mig, at der bliver holdt fast og at vi i samarbejde med Lyngby-Taarbæk Kommune nu får udarbejdet en helt ny lokalplan for Raadvad-området, som sikrer områdets kulturarv og landskabskarakter. Det er et betydeligt og meget attraktivt udflugtsmål, som vi på denne måde fastholder for de kommende generationer, ligesom vi også sikrer områdets nuværende beboere.”

Skovider Kim Søderlund i Naturstyrelsen siger: “Det er en stor glæde, at kommunerne nu med en ny lokalplan giver mulighed for at områdets beboere, erhvervsdrivende og kunsthåndværkere kan fortsætte deres virke i de unikke rammer.”

Freja Ejendommes administrerende direktør Karen Mosbech siger: “Freja og Naturstyrelsen har længe været i tæt dialog med beboerne og de erhvervsdrivende i Raadvad om at finde en løsning der muliggør et salg af Raadvad til dem, og jeg er rigtig glad for, at man med en ny lokalplan nu muliggør netop dette”.

Formanden og forkvinden for hhv. beboergruppen og fabriksgruppen, Bent Hansen og Stine Ring Hansen udtaler: “Vi er meget glade for at Kommunen har fokus på at bevare Raadvad og dette kulturhistoriske miljø og vil sikre dette for beboere såvel værksteder i Raadvad. Der er en god dialog mellem lejerne, Naturstyrelsen og Freja Ejendomme og vi er godt i vej med processerne både på boligdelen, såvel lejerne på fabrikken. De fleste som bor her i Raadvad har jo haft deres liv her i 30-40-50 år og det er vigtigt at Raadvad forbliver et unikt sted. Vi ser frem til at kunne se en lykkelig afslutning i løbet af foråret efter næsten 3 år i uvished.”

Advokat Knud Foldschack som repræsenterer Raadvad Fabrik siger: “Jeg er fantastisk glad for, at der helt berettiget blev nedlagt et § 14-forbud, som gav den tid og forberedelsesgrundlag til, at sikre en samlet kulturværdi, nemlig et eksempel på Danmarks første industrielle virksomhed kombineret med arbejderboliger og mindre håndværksaktiviteter. Kort sagt, der er tale om et meget fint politisk forvaltningsmæssigt stykke arbejde, hvor det rigtige mål er nået med de rigtige midler.”

Og Bjørn Nielsen, advokat for beboerne siger: “Det er en fantastisk opgave at få lov til at bistå beboerne i Raadvad med at forsøge at få dannet en andelsboligforening, og jeg er på beboernes vegne meget glad for den opbakning der har været hele vejen igennem fra Lyngby-Taarbæk Kommunes side til projektet.”

Læs mere om Raadvad på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside:
https://slks.dk/omraader/kulturarv/bevaringsvaerdige-bygninger-og-miljoeer/bevaringstemaer/industrikultur/industrihistoriens-danmarkskort/raadvad/

Læs sagen på kommunalbestyrelsens møde den 27. januar 2021 i sag nr. 17 her:
https://dagsordener.ltk.dk/vis?id=b5bd3861-c8e2-42b7-bb0b-eadf71cca8f2