En omhyggelig nedbrydning af den tidligere Lyngby Politistation er nu ved at nå sin afslutning. Bygningerne indeholdte en lang række miljøforurenede materialer, der stillede store krav om korrekt bearbejdning for at klargøre grunden til 150 nye lejligheder.
Hvad gør man, når 7.300 kvadratmeter politistation med nogle af de farligste stoffer skal sorteres og bortanskaffes korrekt? Det er en opgave, som kræver professionel håndtering, og derfor har MT Højgaard stået for at lede projektet sikkert frem.
– Det er ikke hver dag, at vi både skal håndtere asbest, bly, PCB og tungmetaller på én gang. Ja, der har faktisk ikke været en eneste konstruktion, der ikke har stillet krav om særlige miljøhensyn i bygningerne fra 70’erne. Vi har derfor haft et stort ansvar for at beskytte vores medarbejdere, nabomiljøet og miljøet generelt både forud, under og efter udførelsen af arbejdet, siger Michael Kongsbak fra MT Højgaard, der har været projektleder på nedbrydningsprocessen.
For at sikre at nedbrydningen udføres efter kommunens anvisninger, har MT Højgaard haft et tæt samarbejde med Lyngby Kommune, Dansk Miljø Analyse og desuden nedrivningsfirmaet J. Jensen som har forestået det praktiske arbejde.
– Vi overtog oprydningen af en noget ramponeret politistation, som har været lukket ned siden 2010. Inden vi kunne gå i gang med den egentlige nedbrydning, har Dansk Miljø Analyse gennemgået alle bygningsdele for miljøfarlige stoffer, hvorefter vi har brugt tre måneder på at afrense både alle lofter, gulve og vægge til enten genanvendelse eller bortanskaffelse, fortæller Michal Kongsbak.
Professionel nedrivning.
MT Højgaard har undervejs i nedbrydningsprocessen haft fokus på at minimere støvudslippet fra byggegrunden ved at udføre arbejdet indendørs bag lukkede vinduer. Og generelt har håndteringen af så mange miljøfarlige materialer fået stor ros fra Lyngby Kommune.
– Hele nedrivningsprojektet er gennemført yderst professionelt. MT Højgaard har haft den rette indstilling til samarbejdet og allieret sig med et kompetent nedrivningsfirma og erfarne miljørådgivere, der har den fornødne forståelse for reglerne på affaldsområdet. Det har gjort myndighedsarbejdet lettere og sikret en smidigere og hurtigere sagsbehandling, siger Charlotte Thostrup-Lund, miljøtekniker hos Lyngby Kommune.
8.000 ton beton bliver genanvendt.
Trods mængden af miljøfarlige materialer har MT Højgaard formået at genanvende 8.000 ton beton:
– Selvom konstruktionerne er forurenede, har vi forsøgt at se, hvor mange materialer der kan genbruges fra bygningen. Derfor har vi blandt andet afrenset 8.000 ton beton på stedet, som skal anvendes til opførelsen af det nye byggeri på grunden. Det har været en omfattende proces, hvor Dansk Miljø Analyse løbende har aflagt kontrol og udført tests for at sikre, at betonen er afrenset korrekt, fortæller Michael Kongsbak.
MT Højgaard forventer at være færdige med nedrivningen i udgangen af maj måned i år. Herefter starter
arbejdet med at etablere 150 nye lejligheder med blandt andet butikker og caféer, der forventes at stå klar i sommeren 2019. Den nye bebyggelse på Hummeltoftevej giver et kvalitetsløft til området og får positiv betydning for bylivet og handelsmulighederne i Sorgenfri. Desuden bliver byggeriet DGNB Guld certificeret og er derfor fremtidssikret og mere bæredygtigt, end de lovmæssige krav foreskriver.