Gennem projektet ‘DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark’ skal Lyngby-Taarbæk Kommune sammen med 45 andre danske kommuner udvikle klimahandlingsplaner, der lever op til Paris-aftalen.
Inden 2050 vil 46 kommuner være netto nul-udledende af drivhusgasser. Det er klimamålet. Vejen derhen hedder en ambitiøs, lokal klimahandlingsplan, som kommunerne nu skal udvikle med støtte fra Realdania, KL og landets fem regioner. Her skal kommunerne arbejde med den samme standard for klimaplanlægning, som anvendes af nogle af verdens største og mest ambitiøse byer i det internationale bynetværk C40. Dermed er de danske kommuner med til at skrive decideret klimahistorie.
Parterne bag – foreningen Realdania, KL og landets fem regioner – kunne i september løfte sløret for et nyt, stort klimapartnerskab under navnet ‘DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark’. Her inviterede de samtlige af landets kommuner til at udvikle klimahandlingsplaner med et ambitionsniveau, der matcher Parisaftalen. Siden har 46 kommuner fra hele landet meldt sig klar i
den første ud af i alt 2 ansøgningsrunder.
Klimaplaner skal pege på konkrete tiltag
Det særlige ved de klimahandlingsplaner, som kommunerne udarbejder i DK2020, er, at alle væsentlige kilder til drivhusgasudledning skal håndteres. Det er blandt andet transport, landbrug, energi, bygninger, byudvikling og kommunens egne biler og ejendomme. I klimahandlingsplanen skal hver kommune udpege konkrete klimatiltag, der tilsammen sikrer en nettonuludledning senest i 2050 for hele kommunens geografiske område. Derudover skal klimahandlingsplanen komme med konkrete bud på, hvordan kommunen vil tilpasse sig klimaforandringer, inden planen til sidst bliver godkendt af det internationale bynetværk C40.
Borgmester Sofia Osmani udtaler: “Det er med glæde, at vi kan indtræde i projektet ” DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark”. DK2020 er et vigtigt signal og værktøj i vores stræben efter at blive en mere klimarigtig og bæredygtig kommune, og spiller tæt sammen med vores arbejde med at lancere en ny bæredygtighedsstrategi og Strategisk Energiplan. Vi ser frem til at kunne sammenligne os med øvrige kommuner i landet og bidrage til de nationale klimamål.”
Formand for Teknik- og Miljøudvalget Sigurd Agersnap fortsætter: “Det her er rigtigt gode nyheder for ambitionen om en grønnere kommune, med alt hvad det indebærer af grønnere byområder og mindre CO2-udledning. Med partnere som Realdania og Concito, så bliver der nu sat flere muskler bag den grønne omstilling, og timingen passer perfekt med bæredygtighedsstrategien for Lyngby-Taarbæk.”
De 46 nye kommuner i ‘DK2020 – klimaplaner for hele Danmark’ er:
Ballerup, Brøndby, Esbjerg, Favrskov, Faxe, Fredensborg, Furesø, FåborgMidtfyn, Gentofte, Gladsaxe, Guldborgsund, Haderslev, Hedensted, Herlev,
Herning, Hjørring, Holbæk, Horsens, Hvidovre, Kerteminde, Kolding,
Langeland, Lyngby-Taarbæk, Nordfyn, Nyborg, Odder, Odense, Odsherred,
Ringkøbing-Skjern, Rudersdal, Rødovre, Skive, Slagelse, Sorø, Struer,
Svendborg, Syddjurs, Tårnby, Varde, Vejen, Vesthimmerland, Viborg,
Vordingborg, Ærø, Aabenraa og Aalborg.