Det grundvand, der bliver til dit fremtidige drikkevand, gemmer sig bogstavelig talt lige neden under din græsplæne og indkørsel. Du kan beskytte det mod forurening ved at vælge miljøvenlige alternativer til pesticider.
I Danmark er det en selvfølge for os at kunne tappe rent drikkevand direkte fra hanen. Det ønsker Lyngby-Taarbæk Forsyning også, at det skal være for de kommende generationer.
For at kunne producere rent drikkevand er vi afhængige af at have rent grundvand. Her spiller du en vigtig rolle. Grundvandet gemmer sig nemlig nede under din have og indkørsel.
Lyngby-Taarbæk Forsyning har forskellige boringer, hvorfra de pumper grundvand op. Hver boring har et indvindingsopland, hvilket dækker over det areal, som boringen får grundvand fra. I Lyngby-Taarbæk Kommune er hele 85% af undergrunden indvindingsopland.
Du bor altså bogstaveligt talt oven på dit fremtidige drikkevand. Derfor er det også dig, der kan være med til at beskytte det mod forurening og sikre, at der også er rent drikkevand til de kommende generationer.
De seneste år har der været en trend med at lade sin have vokse vildt for at skabe bedre betingelser for biodiversiteten. Her er det selvfølgelig nemt at undgå brug af sprøjtegift.
Er det ikke sådan en have, du ønsker dig, har Lyngby-Taarbæk Forsyning samlet en række gode råd til, hvordan du får bugt med havens ubudne gæster som ukrudt, skadedyr og svampe og samtidig bevarer en sprøjtefri have.
Råd til hvordan du bekæmper ukrudt og uønskede planter:
- Fliser og sten: Hvis der er ukrudt i fugerne mellem fliserne, som du gerne vil af med, er det lettest at fjerne det lige efter, det har regnet. Brug en fugerenser, lugejern eller et lignende redskab. Fyld derefter fugerne godt op med sand – det giver ukrudtet svære vækstbetingelser.
- Prydplanter og bede: Du kan forebygge ukrudt ved at dække jorden med bunddække. Har ukrudtet allerede fundet vej til dine bede, kan du komme det til livs med en ugentlig lugning, sådan at planternes rodnet udsultes og til sidst forsvinder.
- Græsplænen: Hvis du gerne vil af med mos i græsplænen, kan du bruge en rive – enten en almindelig en af slagsen eller en mosrive, designet specifikt til formålet. Hvis der på den baggrund kommer huller i græstæppet, så husk at efterså med det samme, så ukrudtet ikke finder vej.
- Buske, gangarealer mm.: Benyt flis eller bark som bunddække, fx i bede, under hækken, omkring buske, ved gangarealer eller andre steder, hvor ukrudtet skal holdes væk.
Råd til hvordan du bekæmper skadedyr:
- Frugttræer og buske: Er dine frugttræer eller buske udsat for skadedyrsansgreb, så kan du forsøge at afhjælpe problemet ved at fjerne skadedyrene og/eller de angrebne blade og grene.
- Drivhuset: Større skadedyr som lus og larver kan bekæmpes ved, at du fjerner dem og de blade, de har angrebet. Du kan også så eller plante bunddække som fx tallerkensmækker, der tiltrækker nyttedyr som mariehøns, som er gode til at bekæmpe skadedyr.
- Køkkenhaven: Det kan være en god idé at beskytte grøntsagerne i din køkkenhave mod flyvende skadedyr med et insekt-net, indtil de har en vis størrelse. Hvis du gerne vil minimere risikoen for svampesygdommen, bør du sørge for at lave sædskifte, dvs. udskifte planterne fra år til år, så der går så lang tid som muligt, før en type afgrøder igen vokser i det samme bed.
Læs mere her:
