Der for høj fart i omkring halvdelen af dødsulykkerne i trafikken. I Lyngby-Taarbæk kommune viser statistikken 3 dræbte og 52 alvorligt kvæstede i perioden 2011-15. En kampagne fra Rådet for Sikker Trafik og 85 kommuner vil have flere til at overholde fartgrænserne. Politiet bakker op med kontrol, og trafikofre vil via radioen opfordre bilister til at sænke farten.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Fra 2011 – 2015 har 938 mennesker mistet livet i trafikken, og 9.593 personer er kommet alvorligt til skade. I omkring halvdelen af trafikulykkerne blev der kørt for stærkt i forhold til fartgrænsen eller forholdene på vejen, viser undersøgelser af dødsulykkerne (kilde: Vejdirektoratet).

For høj fart er dermed den største dræber i trafikken. Det er baggrunden for, at 85 af landets kommuner og Rådet for Sikker Trafik fra mandag den 3. april og tre uger frem gennemfører den landsdækkende kampagne “Sænk Farten – før det er for sent”.

– Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af mennesker, der kommer til skade eller mister livet. Hvis flere overholder fartgrænserne eller sænker farten, når vejen svinger eller vejret er dårligt, så kunne mange menneskeliv reddes hvert år, siger Liv Knoblauch Kofoed-Jensen, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

Se, hvor i landet der sker flest fartulykker og find mere info om kampagnen: www.sikkertrafik.dk/sænkfarten

Trafikofre beder bilister sænke farten
Bilisterne vil møde kampagnen “Sænk Farten -før det er for sent” kan fra mandag den 3. april i tv, på sociale medier, i radioen og på cirka 6.500 plakater langs vejene.

Hvis flere skal overleve i trafikken, er det vigtig, at endnu flere overholder fartgrænserne. Selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning i en kritisk situation.

Derfor går kampagnen i år nye veje og lader personer, der har haft en fartulykke tæt inde på livet, tale direkte til bilisterne via radiospot i hele landet.

En af dem er Kristina Vestergaard fra Holstebro. I 2010 mistede hun sin bror, der kørte galt på grund af for høj fart.

“Det er seks år siden, han døde, og jeg tænker på ham hver dag. Jeg fortæller dig det her, fordi jeg håber, at du vil passe på dig selv. Sænk Farten før det er for sent”, siger Kristina Vestergaard i radiospottet, der i løbet af fartkampagnen vil blive sendt på radiokanaler over hele landet.

Politiet bakker op om fartkampagnen med fartkontrol i hele landet fra den 18. – 23. april. Fartkontrollen skal både stoppe dem, der kører for stærkt, og huske alle andre på at holde øje med deres fart.

– Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis folk havde overholdt fartgrænserne eller kørt efter forholdene. Hastighed er et vigtig indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken, siger Erik Terp Jensen, chef for Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

 

 

Gode råd
• Tag hjemmefra i god tid og har planlæg din rute på forhånd.
• Hold øje med dit speedometer. De færreste bilister kender deres nøjagtige fart. Der er derfor sandsynlighed for, at du kører hurtigere, end du tror, så kig på dit speedometer med jævne mellemrum.
• Kør altid efter forholdene. Hvis der er dårlig sigtbarhed, det blæser kraftigt, vejen er våd eller glat, eller det er svært at overskue vejens forløb, så sæt farten ned.
• Husk, at fartgrænserne også gælder ved overhaling. Kører du for hurtigt, når du vil overhale, kan du få en bøde.