Ved overgangen fra minus- til plusgrader er der særlig høj risiko for sprængte vandrør. Det kan du på forskellig vis forebygge.
Som husejer er det vigtigt, at du sørger for, at dine vandrør er tilstrækkeligt beskyttet mod kulden. Frostgrader kan nemlig være hårde ved dine vandrør. Fryser vandet til is, vil røret typisk udvide sig, hvilket i værste tilfælde kan medføre, at der opstår revner eller sprængninger. Når det så igen bliver plusgrader, vil vandet fosse ud af sprækkerne i rørene.
Derfor opstår der flere vandbrud på denne tid af året, hvor temperaturerne ofte svinger mellem minus- og plusgrader.
Gode råd til at forebygge frostsprængninger
Der er en række forskellige ting, du kan gøre for at forebygge, at der opstår brud på dine vandrør.
- Isolér rørene: I perioder med hård frost kan selv rør med almindelige cirkulation fryse til. Det er derfor en god ide at isolere rørerene, især dem i skunkrum, på loftet eller uden for boligens klimaskærm – dvs. husets mure, tag, døre og vinduer.
- Sørg for, at din bolig er godt opvarmet: Når frosten melder sig, er det vigtigt, at du sørger for tilstrækkelig opvarmning af din bolig. Det kan hjælpe med at holde vandrørene fri for frost, og hvis der alligevel skulle opstå frostskader, kan det være det, der afgør, om din forsikring dækker skaden. I de fleste tilfælde dækker forsikringsselskaber nemlig ikke frostskader i uopvarmede bygninger, medmindre vandtilførslen er lukket, og anlægget er tømt for vand. Temperaturen i dit hus skal som udgangspunkt altid minimum ligge et sted mellem 14 og 17 grader – læs mere om den præcise grænse på dit forsikringsselskabs hjemmeside.
- Luk for vandet i sommer- eller fritidshuset: Hvis du har et sommerhus, der er uopvarmet, bør du lukke for vandet i vinterhalvåret. Det kan også være en god ide at tappe alt vand ud af rørene for at sikre, at der ikke er noget vand tilbage, der kan fryse.
Sådan håndterer du is i vandrørene
Hvis du alligevel skulle opleve, at vandet i dine vandrør er frosset til is, handler det selvfølgelig om at tø isen op hurtigst muligt for at forhindre vandrørene i at udvide sig yderligere og dermed begrænse skadens omfang.
Du kan fx forsøge at lægge nogle varme håndklæder om rørene, men den metode kan potentielt tage lang tid. I de fleste tilfælde er det derfor bedst at kontakte en vvs-installatør som ved hjælp af elektrisk spænding hurtigt kan tø isen op.
Det er vigtigt, at du aldrig bruger varmepistol eller ukrudtsbrænder til formålet. Du risikerer nemlig med høj sandsynlighed at skade vandrørene.
Sådan opdager du frostsprængninger
De fleste opdager en frostsprængning ved at store mængder vand pludselig strømmer ud. Der kan dog være tilfælde, hvor det kan være svært at opdage, fx hvis vandrøret er skjult.
-
- Hold øje med dine vandhaner og andre installationer, der bruger vand: Er der fx pludselig ikke vand på badeværelset, kan det være tegn på et tilfrosset rør.
- Hold øje med din vandmåler: Sluk for alt vand i huset, inklusiv opvaske- og vaskemaskine og tjek tallet med en halv til en hel times mellemrum. Hvis tallet ændrer sig, er det tegn på, at der er en lækage. Læs mere om alarm på din vandmåler her.
Hvis uheldet er ude
Står du med mistanke om et brud på din vandinstallation, skal du altid kontakte os. Det er nemlig os, der sørger for at lukke for vandtilførslen og derved stoppe yderligere vandudslip. Herefter er det din opgave at få repareret vandledningen. Når det er sket, skal du igen kontakte os, så vi kan komme og åbne for ventilen, så du igen har vand i hanen.