Region Hovedstaden har inviteret patienter og pårørende ind i et politisk nedsat opgaveudvalg for at drøfte, hvordan regionen kan skabe bedre rammer for vores ældste patienter og deres pårørende. Større inddragelse af pårørende, fællesskab med andre i lignende situation, større fokus på palliation og vigtigheden af en tidlig samtale med lægen om patientens ønsker til behandling og døden, er blandt nogle af de anbefalinger, som arbejdet er mundet ud i.​

Foto ABW

Vi bliver ældre og ældre, blandt andet på grund af et sundhedsvæsen der bliver bedre til at udrede, diagnosticere og behandle langt flere sygdomme end tidligere. Men hvordan er sundhedsvæsenet indrettet til at tage sig af vores ældste generat​ioner, og hvordan kan vi gøre deres oplevelse og behandling endnu bedre?

Det har Region Hovedstadens politikere ønsket at blive klogere på, og derfor har et opgaveudvalg bestående af 12 patienter og pårørende og fem politikere hen over efterår og vinter mødtes fire aftener på Gentofte Hospital for at tale om, hvad der kendetegner et godt patientforløb i de sidste leveår. Det er der kommet otte anbefalinger til regionens politikere ud af.

Patienter og pårørende delte stærke oplevelser og erfaringer
Blandt deltagerne var Caroline Schmidt, som meldte sig til opgaveudvalget for at dele sine erfaringer som pårørende til sin morfar, som i januar sidste år døde efter et svært kræftforløb.

“Som pårørende har det været et kæmpe privilegie at være der for min morfar, og være der til at hjælpe ham gennem hans sidste svære tid. Men samtidig er det også en stor byrde, og som pårørende kan man føle en kæmpe afmagt, som det kan være svært at håndtere. Derfor er jeg glad for, at vi som pårørende har været inviteret ind og dele vores erfaringer, og for den flotte modtagelse, som regionens politikere har vist vores anbefalinger,” siger Caroline om opgaveudvalget. ​

Ældre og sundhed er et vigtigt fokuspunkt for regionsrådet i Region Hovedstande, og Jørgen Reimond Johansen (K) var formand for opgaveudvalget. Også han har trukket på sine egne erfaringer som pårørende:

“Min far fik konstateret kræft for 19 år siden, og han var her igennem et langt og til tider hårdt forløb med blandt andet kemobehandling. Da han efter et års tid med opslidende behandling besluttede, at han ikke ville modtage kemoterapi længere, kom det som et stort chok for os, hans familie. Vi ville for alt i verden ikke miste ham, og vi forstod slet ikke, at han ikke ville fortsætte behandlingen. Min fars forløb og dette chok satte sig i mig og det har været meget givende at tale med andre om deres oplevelser som patienter og pårørende,” fortæller Jørgen Reimond Johansen og fortsætter:

“At tale om døden og eksempelvis turde sætte sig imod sundhedsvæsenet og ens families ønske om for alt i verden at fortsætte behandling, uanset hvor hårdt det er for patienten selv, det er ikke lette samtaler. Derfor har opgaveudvalget også anbefalet, at en samtale om den sidste tid som patient og egne ønsker til behandling, skal sættes mere i system og tilbydes tidligere til patienter, som eksempelvis er i behandling for terminal kræft. Nu er det så vores ansvar som politikere at tage anbefalingerne videre og sikre, at de bliver taget med i overvejelser om, hvordan vi skaber gode behandlingsforløb for vores ældre patienter.

Opgaveudvalget præsenterede sit arbejde for regionens politikere den 30. januar 2024 i forbindelse med regionsrådsmødet, og nu vil de politiske udvalg drøfte, hvordan anbefalingerne kan blive ført ud i livet og komme flere af regionens borgere til gode.

Opgaveudvalget ‘En værdig sidste tid’s otte anbefalinger

  1. Individuelt tilpasset samtale om ønsker og behov
  2. Fællesskab med andre i samme situation
  3. Team-samarbejde mellem patient og sundhedsfaglig
  4. Informationsmateriale om døden – for pårørende
  5. Adgang til kontaktperson hele døgnet
  6. Hjemmeside til patienter, pårørende og sundhedsfaglige
  7. Tilbud om palliation
  8. Fokus på sektorovergange

Læs mere om opgaveudvalget og en uddybning af de otte anbefalinger.

Fakta om opgaveudvalg

Opgaveudvalgene skal være med til at pege på løsninger for, hvad der giver værdi for den enkelte borger og patient i et mere nært og sammenhængende sundhedsvæsen.

Regionsrådet har udpeget og gennemført disse opgaveudvalg

  • En værdig sidste tid
  • Rejsen med bus, tog og cykler
  • Coronaerfaringer
  • Børn og unge som patienter i Herlev Gentofte Hospitals optageområde
  • Unge med psykisk sygdom og afhængighed i Amager Hvidovre Hospitals optageområde
  • Fødende og gravide i Bispebjerg og Frederiksberg Hospitals optageområde
  • Sundhedsfremme og forebyggelse i Nordsjællands Hospitals optageområde

Hvert opgaveudvalg består af 3 regionspolitikere, 2 kommunalpolitikere og 10-15 borgere. De borgere, der inviteres ind, udpeges på baggrund af deres personlige erfaringer og kompetencer. Formanden og næstformanden findes blandt de 3 politikere fra regionsrådet.

Læs mere om Region Hovedstadens involvering af borgere i opgaveudvalg.

Kilde.