HOFOR og Siemens Gamesa sikrer grøn strøm i Øresundsregionen

HOFOR har fredag 14. april skrevet kontrakt med Siemens Gamesa Renewable Energy, der skal levere 26 havvindmøller til Aflandshage Vindmøllepark i Øresund. Møllerne vil inden for få år kunne producere grøn strøm, der svarer til cirka 300.000 husstandes forbrug.

AflandshageIshøj-StrandparkStore-møller.jpg

Visualisering af den kommende udsigt til vindmøllerne i Øresund.

HOFOR er nået et vigtigt skridt nærmere visionen om at sikre grøn strøm til Øresundsregionens stigende behov. Efter Energistyrelsens hurtige afklaring af, at Aflandshage Vindmøllepark kunne gå videre under Åben Dør-ordningen, havde HOFOR mulighed for at fortsætte projektet, og fredag den 14. april blev det besluttet, at Siemens Gamesa skal levere de i alt 26 havvindmøller til Aflandshage Vindmøllepark – samt stå for de første 15 års service.

“Jeg er stolt over, at HOFOR medvirker til at skabe den nødvendige grønne omstilling, og at vi med denne havvindmøllepark sørger for strøm, der svarer til cirka 300.000 husstandes forbrug,” siger Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør for HOFOR, og fortsætter:

“Jeg ser frem til vores samarbejde med Siemens Gamesa om at skabe Aflandshage Vindmøllepark. Inden for få år kan vi sikre store mængder grøn strøm til regionen omkring Øresund, hvor vi ved, at behovet kun vil stige i de kommende år. Vi er ikke helt i mål endnu, da vi stadig mangler den endelige godkendelse af projektets økonomiske rammer hos vores ejer, Københavns Kommune, men i dag har vi taget et vigtigt skridt for den grønne omstilling i Øresundsregionen.”

Danske leverandører med stor erfaring
Også hos leverandøren, Siemens Gamesa Renewable Energy, er der glæde over at blive en del af det vigtige havvindmølleprojekt i Øresund.

“Siemens Gamesa er global markedsleder inden for havvind med stærke rødder i Danmark, og for Aflandshage ser vi frem til at installere 26 af vores 11 MW vindmøller i danske farvande. Her vil de hvert år reducere mere end 1 million tons CO2-udledninger, hvilket svarer til at plante mere end 17 millioner træer,” siger Mogens Jakobsen, global salgschef for havvind, Siemens Gamesa.

En væsentlig del af aftalen handler om installation af vindmøllerne på havet. Det bliver det danske rederi Cadeler, der som underleverandør til Siemens Gamesa kommer til at stå for arbejdet med at transportere og installere de 26 havvindmøller på fundamenterne i Øresund. Mikkel Gleerup, CEO hos Cadeler siger:

“Vi ser frem til at være en vigtig brik i at få realiseret denne vindmøllepark, og som dansk virksomhed at kunne vende tilbage til vores hjemmebane og arbejde i Øresund. Vi har erfaring med at opsætte havvindmøller af denne størrelse og kapacitet, og vi glæder os til igen at kunne bruge vores ekspertise, viden og aktiver til at imødekomme det presserende behov for mere grøn strøm til danskerne.”

Kan være i fuld drift om få år
Arbejdet med at lave havbundsundersøgelser i Øresund er i fuld gang. Det skal bane vej for, at anlægsarbejdet på havet kan begynde i 2025, hvor der i første omgang bliver lagt kabler og sat møllefundamenter op.

Sideløbende bliver der arbejdet på Avedøre Holme ved Avedøreværket, hvor strømmen fra Aflandshage Vindmøllepark kommer i land. Her bliver der lagt kabler og opført transformerstation.

Efter planen skal de nye havvindmøller fra Siemens Gamesa sættes op, så Aflandshage Vindmøllepark kan være i fuld drift i 2026 – og levere grøn strøm tæt på de mange forbrugere og virksomheder i Øresundsregionen.

Cadeler-installing-Siemens-Gamesa-11MW-turbines-in-Holland-2023.jpg

Cadeler i gang med at installere vindmøller i Holland. Det er den samme type Siemens Gamesa møller, som skal opføres i Aflandshage Vindmøllepark. Foto: Cadeler

Mølletypen hedder SG 11.0-200 DD – hvad betyder navnet?

SG: Havvindmølle fra Siemens Gamesa, som er blandt verdens førende producenter af vindmøller.

11.0: Hver mølle kan levere en effekt på 11 MW – og med møllens ‘power boost’ funktion bliver den samlede effekt for Aflandshage Vindmøllepark 300 MW.

200: Rotordiameter på 200 meter, så møllevingerne kan udnytte vindenergi fra et samlet luftareal på 31.400 kvadratmeter – eller hvad der svarer til næsten 4,5 fodboldbane. Totalhøjden bliver 220 meter til øverste vingespids, mens selve tårnet strækker sig omkring 120 meter op over havoverfladen.

DD: ‘Direct Drive’ betyder, at mølleakslen er direkte forbundet med turbinen – uden en gearkasse. Det giver en mere enkel mekanik, der kræver mindre vedligeholdelse.

HOFORLogoPosiRGBedited.jpg

HOFOR

HOFOR, Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, er Danmarks største lokale forsyner, der sørger for vand, varme, bygas, fjernkøling og afledning af spildevand for flere end 1 million mennesker i hovedstadsområdet. Virksomheden opfører desuden vindmøller og solcelleparker, der leverer energi til et grønnere Danmark. I samarbejde med de otte ejerkommuner skaber HOFOR bæredygtige byer med fokus på skybrudsprojekter, energioptimering og udvikling af fremtidens forsyningsløsninger.

SGlogo.jpg

Siemens Gamesa Renewable Energy

Siemens Gamesa er en international vindmølleproducent med produktion i en række lande, blandt andet i Danmark. Virksomheden har været pionerer indenfor vindindustrien i mere end 40 år, og var i 1991 verdens første mølleproducent til at opføre vindmøller på havet, da Vindeby Havmøllepark blev installeret. Derudover har Siemens Gamesa også opstillet de ikoniske havvindmøller på Middelgrunden ud for København.

CADELERLogo.jpg

Cadeler

Cadeler A/S er dansk leverandør af installationsservice, drifts- og vedligeholdelsesopgaver til havvindindustrien, der tilbyder marine- og ingeniørbistand med et stort fokus på sikkerhed og miljø. Cadelers erfaring som leverandør af offshore services kombineret med innovative skibsdesign positionerer virksomheden til at levere premium-tjenester til industrien.

Cadeler er noteret på Oslo Børs (ticker CADLR).