Ifølge dyrevelfærdsloven er det ulovligt når hundeejere forsøger at ændre på hundes ørestilling. Fødevarestyrelsen har forelagt problemet for Det Veterinære Sundhedsråd og konklusionen er klar: Korrigering af ørestilling er at påføre hunden bevist ulempe og ubehag.
Politiet har for nyligt gjort Fødevarestyrelsen opmærksom på, at lim, tape og vægte bruges til korrigering af ørestilling hos nogle hunderacer. På de sociale medier vejleder nogle hundeejere andre i hvordan de kan bruge metoderne, hvilket kan være med til at sprede den ulovlige praksis.
Den Danske Dyrlægeforening er oprørt over, at der i nogle hundekredse manipuleres med hundenes udseende og understreger at det ikke bare er problematiske ud fra et dyrevelfærdsperspektiv, men det strider også imod dyrevelfærdsloven.
– Vi kan kun tilslutte os Dyrlægeforeningen og understreger at det er dybt kritisabel adfærd blandt hundeejere. Det er unødvendigt og uacceptabelt at man udsætter sin hund for væsentlig ulempe, alene for at få en bestemt ørestilling som passer på racebeskrivelsen af hunden. Vi opfordrer kraftigt til, at disse metoder droppes med det samme, siger Anders Højgaard Tølbøll, Dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.
Kosmetiske indgreb på dyr er ulovlige
På baggrund af politiets henvendelse har Fødevarestyrelsen forelagt problemet for det Det Veterinære Sundhedsråd, som har udtalt sig om fænomenet.
Konklusionen er klar og rådet vurderer at påsætning af lim/tape/vægte og andet på hundes ører medfører en vis grad af ulempe samt risiko for udvikling af sår, betændelse og irritation. Hunden bliver dermed ikke behandlet omsorgsfuldt og beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, som dyrevelfærdsloven kræver.
Operative og lignende indgreb som har til formål og ændre dyrs udseende er ikke lovlige.
– De fleste ansvarlige hundeejere ville aldrig drømme om at ørekupere deres hunde for at ændre på deres udseende, men bare fordi indgrebet ikke involvere en kniv, så er det stadig et unødvendig indgreb i en ellers sund hund. Foreningen tager på kraftigste afstand til disse metoder og opfordrer alle til at lade være, siger Anders Højgaard Tølbøll.
Fødevarestyrelsen opfordrer alle dyrlæger til at informere hundeejere om at metoderne er ulovlige og strafbare, hvis der opdages en hund med tegn på brug af metoderne. Dyrenes Beskyttelse opfordrer alle til at sprede budskabet, så hundeejere bliver opmærksomme på problematikken.