Kom i julestemning på Frilandsmuseet, hvor du kan smage på historisk julemad, lave juleklip, se de idylliske julepyntede gårde og møde juleglade frilandsnisser. Nisserne byder på diverse løjer og udfordringer, hvor du har mulighed for selv at blive en vaskeægte nisse!
Hårde nissetider
Det er hårdt at være nisse i dag. Færre og færre tror på dem, så de har brug for jeres hjælp med at redde nissernes fremtid for ikke at ende som pensionerede havenisser. Til jul på Frilandsmuseet byder frilandsnisserne på en masse nisseløjer og udfordringer. Mød den kære gårdnisse, Gammelnis, skibsnissen, Syv, og resten af deres finurlige nissefamilie, når de kommer frem fra deres nisseskjul og afprøver jeres nisse-skills.
Historisk julestemning
Uden mad og drikke, duer nissen ikke. Så kom og smag på klejner i huset fra Stenstrup og besøg Herregården fra Fjellerup, hvor der julebages i køkkenerne. Der vil være alt fra hjemmelavede æbleskiver og risengrød til lækre flæskestegsandwich og brændte mandler.
Mens du nyder julegodterne, kan du besøge de julepyntede gårde, der viser, hvordan danskerne fejrede jul engang. På en række af museets gårde er der julepyntet, som man gjorde det – både før og efter juletræet blev en fast del af danskernes juletraditioner. Se, hvordan man kunne vise sit danske sindelag syd for grænsen gennem julepynten eller hvordan julen kunne markeres mere ydmygt inde på heden.
Få masser af inspiration i de julepyntede gårde og brug dine kreative egenskaber til at skabe noget helt unikt til dit eget hjem. Rundt omkring på museet kan de kreative typer lave alt fra julebukke til julehjerter, når der skrues helt op for jule-krea.
Juleteater
Traditionen tro er vores kære ‘Drillenisse’ også på spil på Lundager gården. Den dumme gårdejer giver ham ikke julegrød, så han må lave nisse-streger for at få ham til at tro på nisser. Historien bygger på gamle sagn om nisser indsamlet af folkemindesamler Evald Tang Kristensen i slutningen af 1800-tallet, så det hele er ganske sandt! Teaterstykket er gratis og det siges, at det kan få juleglæden frem i alle – selv dem, der ikke er i julehumør.
I Tinkas fodspor
Sidste år blev Frilandsmuseet indtaget af nisser i forbindelse med optagelserne til årets julekalender Tinka og Kongespillet. Alle gårdene, der er blevet brugt i forbindelse med optagelserne, vil være åbne, så du kan se om du kan spotte hvilke bygninger, der blev brugt i julekalenderen.
Vi krydser selvfølgelig fingre for sne. Foto: Frilandsmuseet Det Gamle Danmark
HVAD: Jul på Frilandsmuseet
HVORNÅR: 30. november – 1.december, 7.- 8. og 14.- 15. december.
Kun lørdag og søndag fra kl. 10 – 16.00.
HVOR: Frilandsmuseet Det Gamle Danmark
Kongevejen 100
2800 Kongens Lyngby