DTU-Aqua skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om økomuslinger:
Længere høstsæson, stabil produktion og samarbejde med detailhandelen skal øge danskernes appetit på dyrkede muslinger, som i dag eksporteres.
Opdræt af blåmuslinger på langliner har efterhånden mere end 10 år på bagen som erhverv i Danmark, og produktionen har de senere år været stigende. Alligevel sender de danske opdrættere stadig langt størstedelen af de dyrkede muslinger ud af landet, primært til Holland, i store bigbags. I Holland pakker fabrikkerne dem og sender dem videre til resten af Europa.
”Det er på mange måder en skam, at økomuslingerne sendes uforarbejdet ud af landet. For det første går danskerne glip af et velsmagende, bæredygtigt, sundt og billigt produkt, for det andet sker en stor del af den proces, der gør muslingerne mere værd, nemlig pakning og distribution, uden for landets grænser, og for det tredje gør det opdrætterne afhængige af konjunkturerne i Holland,” fortæller professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua.
For at ændre på dette forhold og styrke muslingeopdræt i Danmark sluttede DTU Aqua, Seafood Limfjord (opdrætter) og Vilsund Blue (forarbejdning) sig sammen om et projekt under Grønt Udviklings og Demonstrations Program (GUDP). Projektet har haft til formål at udvikle produktionen af opdrættede muslinger og øge afsætningen af opdrættede muslinger på hjemmemarkedet og det skandinaviske marked. Et vigtigt greb er at sørge for, at forbrugerne kan skelne mellem de to produkter – altså kende forskel mellem opdrættede muslinger og fiskede muslinger.
”Allerede i starten af projektet fik vi omlagt vores produktion til at være 100 procent økologisk – det er den bedste måde at vise, at vores muslinger er anderledes end de fiskede,” fortæller opdrætter Alex Mikkelsen fra Seafood Limfjord.