Der er stor interesse i Danmark for at etablere iværksætter-firmaer, der udvikler produkter og ydelser til en lang række formål baseret på rumteknologier.
Det kan være overvågning af fiskeri, effektivisering af transport eller overvågning af spredning af sygdomme som covid 19 ved hjælp af eksempelvis satellitdata. Det mærker man hos ESA Business Incubation Centre Denmark (ESA BIC).
”Vi oplever stor interesse fra iværksættere,” fortæller Sune Nordentoft Lauritsen, der leder ESA BIC Denmark, som er forankret på DTU og har til opgave at støtte iværksætterfirmaer eller startup-firmaer, der tager afsæt i rumteknologier.
Centret blev officielt indviet i begyndelsen af 2020. Det er etableret af den europæiske rumorganisation ESA efter flere års indsats fra blandt andre DTU Space for at få et forretningsudviklingscenter for kommercialisering af rumteknologi i Danmark. Og det har vist sig at være en succes indtil videre.
I alt har otte startup-virksomheder nu skrevet kontrakt med ESA BIC om deltagelse i et inkubationsprogram. Det er et udviklingsforløb, hvor deltagerne får økonomisk støtte og hjælp til forretningsudvikling af ESA BIC.
”Vi har aktuelt omkring 30 startups, der har indikeret interesse i at søge ind i ESA BIC. Vi har netop fyldt årets kvote, som er på otte kontrakter, og flere er på vej,” fortæller Sune Nordentoft Lauritsen. “Og vi forventer naturligvis at indgå en række nye kontrakter i 2021.”
God til at finde potentielle firmaer til inkubationsprogram-pakker
På det danske ESA BIC center har man blandt andet været gode til at få kontakt til iværksættere med gode idéer, der kan blive en del af inkubator-programmet.
”Vi har netop gennemført et program på DTU, som vi kalder Launchpad. Her deltog otte grupper af startups. Det er en aktivitet, en form for ’opvarmning’, der ligger før, man eventuelt optages i det egentlige ESA BIC inkubations-program,” fortæller Sune Nordentoft Lauritsen.
Hos ESA har man også bemærket, at centret i Danmark på kort tid har formået at skabe stor interesse for dannelse af nye iværksætter-firmaer.
”ESA har henvendt sig for at høre, om vi vil formidle vores erfaringer om blandt andet Lauchpad-programmet til de 20 andre ESA Business Incubation Centre i ESA’s medlemslande. ESA ønsker at bruge vores erfaringer i bestræbelserne på at bringe nye startups til verden andre steder i Europa, det er vi superglade for,” fortæller Sune Nordentoft Lauritsen.
Målet er 40 iværksætter-firmaer i Danmark over fem år
I Launchpad-programmet for nylig arbejdede individuelle iværksættere fra ind- og udland på at udvikle deres startups med henblik på, at komme med i ESA BIC inkubationsprogram.
Man kan dog også søge om at komme med i inkubatorprogrammet uden at deltage i en ’Lauchpad’, understreger Sune Nordentoft Lauritsen.
Målet er at etablere otte iværksætterfirmaer årligt i Danmark baseret på rumteknologi over fem år, altså 40 i alt.