Fugle og ænder stortrives i de mange søer og vandløb rundt om i Lyngby-Taarbæk kommune. Men husejerne bør ikke lægge muse- og rottegift ud i naturen, advarer Miljøstyrelsen. Der er nemlig fare for, at fugle og ænder vil indtage giften, og det vil typisk resultere i en hurtig død.

DTU Veterinærinstituttet modtog for nylig tre gråænder, der var fundet døde ved Sortedamssøen i København. Kemiske undersøgelser har nu afsløret, at ænderne blev forgiftet.

Fødevarekemisk forskningsenhed ved DTU, har ved hjælp af massespektofotometri undersøgt leveren fra de døde gråænder, og resultatet viser, at ænderne er forgiftet med chloralose, der er et af de aktive stoffer i musegift.

”Vi ved ikke, hvordan ænderne er blevet forgiftet, men vores undersøgelser indikerer at forgiftningen er sket med et teknisk produkt, og det vil derfor være sandsynligt at antage, at der er tale om musegift,” siger chefkonsulent ved DTU, Mariann Chriél, til DTU’s hjemmeside.

Musegift også giftig for ænder
Giftstoffet virker ved, at mus, der spiser giften, bliver bedøvet, hvorefter de dør af kulde. Men giften, der kun er tilladt til bekæmpelse af mus indendørs, er altså også dødelig for de fugle, der indtager det. Giften har tilsyneladende været anbragt så ænderne har haft adgang til stedet.

Tænk dig om

Miljøstyrelsen anbefaler, at man tænker sig godt om, før man vælger at bekæmpe mus med gift. På styrelsens hjemmeside anbefales det, at man i givet fald bør købe musegift indkapslet i en beholder. Det kan være en museautomat, lokkeboks eller en musegiftboks, hvor foderstation og gift er samlet.

ænder-5

ænder 2