Frilandsmuseet Det Gamle Danmark emmer af uhygge i efterårsferien, når historierne fra den danske folketro fortælles med alt hvad der hører til af nisser, nøkker, skræmte landsbyboere og en masse aktiviteter, der gør gæsterne klogere på magiens verden.

Der er få dage på året, hvor døren mellem vores og magiens verden åbner sig. Når skyggerne bliver lange og vinden tager hårdere fat i Frilandsmuseets stråtage, gør trolde, vætter, huldre og elverfolk deres entre. Det er med andre ord tid til at museet åbner dørene for Halloween og den folketro, der levede i de gamle, danske landsbysamfund.

Halloween, foto: Frilandsmuseet

Mange forbinder Halloween med slik, ballade, mumier og zombier. Men på Frilandsmuseet er de mange fortællinger om magi og mystiske væsner fundet i den danske kulturhistorie. Derfor kan gæster, der besøger museet i efterårsferien få historien om, hvad der i virkeligheden skete, hvis man glemte at putte smør på nissens grød, og hvilke remser der var bedst at hviske ud i mørket, for at holde troldene væk.

– Den gamle folketro er i virkeligheden en magisk forståelse af verden. Her er nogle væsner, der er farlige, og mange af de aktiviteter vi har handler om at holde dem væk. I gamle dage havde man mange ritualer og remedier, der kunne hjælpe os, når den anden verden kom tæt på, siger Inge-Mette Petersen, der er undervisningsansvarlig på Frilandsmuseet, og har været med til at sammensætte årets Halloween-program.

Hold troldene på afstand
Historierne om de mange gamle traditioner danner bagtæppet for aktiviteterne til årets Halloween-fejring. Deltager man i de forskellige lege og omvisninger, kan man få fortællingerne om, hvordan man holdt elverfolk og andre magiske gæster på afstand, så der ikke blev ballade.

– I våbenværkstedet kan besøgende lave rollespilsknive, der beskytter mod trolde. De kan nemlig ikke lide sølv. Og så kan gæster også opleve vores populære spøgelsesomvisning i dagtimerne, siger Inge-Mette Petersen.

Rundt omkring på Frilandsmuseets mange gårde og enge finder man desuden udfordringer som sansebanen, et møde med heksene og det ultimative battle mod troldene – for de modigste.

Hvad: Halloween på Frilandsmuseet Det Gamle Danmark i efterårsferien, 11.10.2020 – 18.10.2020
Hvor: Frilandsmuseet, Kongevejen 100, 2800 Lyngby