I de første uger af august begynder en helt ny hverdag for de mange børn, der skal starte i skolernes 0. klasser. Det betyder også, at alle os, der har mange års erfaring med at færdes i trafikken, skal være særligt opmærksomme på de helt nye trafikanter, som både er spændte på det nye skoleliv og helt uvante med den nye skolevej med masser af travle bilister, cyklister og busser. Derfor gennemfører Movia igen i år kampagnen “Pas på mig, jeg er ny i trafikken“.

Igen i år kører Movia kampagnen “Pas på mig, jeg er ny i trafikken”, når landets 5-7- årige børn begynder i 0. klasse. Kampagnen minder os alle sammen om, at det nye skoleår også giver et væld af nye, små urutinerede trafikanter, som vi skal tage ekstra hensyn til på cykelstierne, på vejene og i den kollektive transport.

Ny i trafikken, foto: Movia

Kampagnen med at passe på alle de nye skolebørn begyndte mandag 3. august 2020 og kører i tre uger. Kampagnens hovedpersoner, Azba på 7 år og Frej på 6 år kan ses på bagenden af ca. 1.000 af Movias busser på hele Sjælland. Frederiksberg Kommune samarbejder med Movia om kampagnen og gør en særlig indsats for kommunens nye skolebørn med plakater på bustoppesteder og andre steder i bybilledet i hele Frederiksberg Kommune.

Alle de nye skolebørn skal lære om tal og bogstaver, få nye venner og så skal de lære, hvordan man kommer sikkert i skole. Det kræver hjælp og træning at blive en god trafikant. Derfor er det vigtigt, at børnene får hjælp til at lære, hvordan de skal færdes sikkert i trafikken.

Her er et par gode råd til forældre, så børnene får en sikker start i trafikken:

Træn skolevejen med bus, på cykel eller til fods med dit barn i god tid inden skolestart og husk at gentage træningen i løbet af skoleåret.
Opret barnets skolevej på “følg min rejse” på rejseplanen.dk, så får du en SMS, hvis der er ændringer på barnets skolerejse.
Træn de grundlæggende regler i trafikken: at stoppe ved rødt lys og ved kantstenen, at se sig for til begge sider, inden man går over vejen, og kun at krydse vejen på sikre steder, hvor man kan se, hvad der sker osv.
Hvis dit barn bruger rejsekort er det vigtigt, at du viser barnet, hvordan man tjekker ind og ud, når man stiger på og af bussen.
Husk at trykke “stop” i god tid, inden I skal af bussen.
Vis dit barn, hvordan man holder øje med cyklisterne på cykelstien, når man stiger på og af bussen.
Fortæl dit barn, at man skal vente med at gå over gaden, til bussen er kørt.
Vælg den sikreste vej til skolen, også selv om det ikke er den hurtigste. En sikker vej er f.eks. via gangbroer og lysregulerede fodgængerfelter, dér hvor I skal krydse vejen.
Husk cykelhjelm, hvis I cykler sammen, og lær dit barn at give tegn til stop og tegn for at svinge, så de andre trafikanter kan gennemskue, hvor I er på vej hen.
Gå ned i knæ og se trafikken med dit barns øjne. Børn har ikke samme overblik, som voksne har.