Vores fælles historie som bondesamfund bliver vist frem gennem håndværkssnilde og folkedans blandt de unge, når Bonderøvsdage for anden gang folder sig ud på Frilandsmuseet.

Sommer på Frilandsmuseet

Efter en succesfuld omgang Frøsnapperdage er Frilandsmuseet klar med Bonderøvsdage – festivalen, hvor museet stiller skarpt på bondesamfundets gamle håndværkertraditioner. Her kommer de gamle møller, smedjen, bagerier og stråtækte tage for alvor til sin ret, når de frivillige og museets håndværkere folder deres viden ud og blandt andet viser, hvordan melet blev malet og taget tækket i gamle dage.

En af dem der står klar, dækket i mel fra top til tå, er Hans Peter Poulsen, der er formand for Frilandsmuseets møllerlaug. Sammen med de andre frivillige møllere står han for at åbne møllerne for gæsterne og forklare om bygningernes historie og teknikken bag. Og så skal der selvfølgelig også males noget mel.

– Det unikke ved bonderøvsdage er, at vi får lov til at “lege” med museumsgenstandene, for det må man jo ellers ikke. Ved at vise, hvordan de gamle gårde rent faktisk blev brugt, lukker vi op til kernen i museets sjæl, for Frilandsmuseet er på mange måder et bonderøvsmuseum, fortæller Hans Peter Poulsen.

Folkedans og lortequiz
Udover et kig ind i bonderøvenes forskellige erhverv, kan besøgende selv nørde med håndværk hos træskæreren, støbe mursten, bygge en trojansk træko med hulebyg.dk eller deltage i Shitshowet, hvor børn og voksne quizzer i at gætte dyrelort.

Endelig er der mulighed for at få sved på panden og mærke kulturhistorien på egen krop, når en trup af unge folkedansere viser, hvordan bønder gik til fest og gav den gas på landet.

– Mange forbinder folkedansere med gamle mennesker, der bevæger sig lidt langsomt, men i virkeligeden var folkedans jo en parringsdans. Vores unge går i byen, men i gamle dage, var det til folkedans de unge kunne flirte og finde hinanden, fortæller Signe Lykke Littrup, der er museumsinspektør på Frilandsmuseet.

Museets gæster er velkomne til at danse med, hvis ikke de hellere vil give sig i kast med at klippe får eller smage på nykærnet smør.

Bonderøvsdage på Frilandsmuseet, 4/8-2020 – 9/8-2020.

Del på de sociale medier