Når DR’s SPORT 2019 den 4. januar løber over skærmen, er Mette Paabøl Rytsel én af de tre nominerede til de frivilliges pris, Årets Energibundt. Prisen er stiftet af Danmarks Idrætsforbund og Ørsted og uddeles for fjerde år i træk.

Årets Energibundt går til en frivillig, der har ydet en særlig indsats i en af landets mange lokale idrætsforeninger. Og det har Mette Paabøl Rytsel i den grad gennem sit frivillige engagement i Virum-Sorgenfri Tennisklub.

Blandt mere end 400 indstillede er Mette udvalgt som én af de tre finalister, der er med i kapløbet om hæderen og en præmie på 75.000 kr. Desuden vinder 2. og 3. pladsen 10.000 kr. hver.

Team Fred

Mette Paabøl Rytsel fik ideen til skoletennis, da Frederik en dag stod og manglede et tilbud i Virum-Sorgenfri Tennisklub. Frederik har autisme og har lagt navn til projektet, der senere er blevet udbredt over hele landet, nemlig Team Fred.

 

Frederik gik på klubbens familietennishold, og da han gerne ville spille tennis med børn på sin egen alder, tog Mette sagen i egen hånd. Hun inviterede hans skoleklasse over til tennis. De har nu trænet fast i et år i skoletiden, og det har udviklet sig til endnu flere Team Fred-hold, hvor andre børn med autisme eller andre psykiske lidelser kommer og træner i klubben.

 

”Tennis er en god sport, fordi det ikke er en kontaktsport. Man kan stå fire sammen og spille double, så det stadig er en holdsport. Børn med autisme er glade for de trygge rammer, der fx er i tennis og padel, hvor man kun står fire på en bane og inden for nogle fysiske rammer. De kan hurtigt komme i gang med minitennis, og det er en sport, de kan overskue. Det er bare en god vej ind i fællesskabet for dem. Det er en god indgangsvinkel,” siger Mette, der fortæller, at flere af børnene nu er fuldt integrerede på klubbens almindelige hold, deltager i sommerskole og bare har lyst til at være en del af klubben.    

 

Én stor tennisfamilie

Team Fred er ikke det eneste, Mette har startet op. Udover selv at træne i klubben, være træner og tovholder på mange sociale events for klubbens yngre spillere, har hun også startet familietennis op, som nu har kørt i tre år.

 

”Familietennis er blevet et begreb, der dækker Virum-Sorgenfri Tennisklub ret godt. Vi går meget op i, at vi skal have det hyggeligt sammen. Det er vigtigt, at man er en del af et fællesskab, og at børnene har lyst til at engagere sig mere i sporten.”

 

Mette er selv vokset op i en klub, hvor der var et stærkt socialt fællesskab.

 

”Det er en sport, jeg selv har haft glæde af hele livet, og derfor er det også dejligt at kunne give noget igen. Det er vigtigt, at man møder nogle andre mennesker, end dem man går i skole med. Jeg tror, det styrker dem på sigt, så de kan rumme andre mennesker og forskelligheder. Jeg synes, det er rigtig vigtigt, at vi har foreningslivet. Det er et godt fundament for et godt fællesskab.”

 

Mette er, sammen med to andre frivillige, udvalgt af dommerpanelet blandt mere end 400 indstillinger for sin omsorgsfulde indsats og sin inspirerende måde at nytænke idrætslivet i lokalområdet og i tennissporten på.

 

I Mettes indstilling står der blandt andet: ”Hun har med sit store, særlige engagement og energi gjort ting mulige, som umiddelbart virkede umulige og ikke det mest naturlige for et medlem i en tennisklub.”

 

Når prisen uddeles ved DR SPORT 2019, har alle tre nominerede mulighed for at invitere 20 medlemmer af foreningen eller familie med til showet, hvor vinderen af prisen afsløres.

 

Læs meget mere om prisen her (orsted.com/energibundt).

 

 

PRESSEKONTAKT

 

Jacob Bech Andersen, kommunikationskonsulent, Danmarks Idrætsforbund, mobil: +45 24411213, mail jaa@dif.dk

 

Anders Stougaard, Ørsteds presseafdeling, +45 99 55 67 39, astou@orsted.dk

 

 

Årets Energibundt uddeles for fjerde år i træk af Danmarks Idrætsforbund og Ørsted ved DR’s store show SPORT 2019 d. 4. januar 2020 i Jyske Bank Boxen i Herning.