Hvem har ikke drømt om at have deres egen køkkenhave, hvor man kan gå ud og klippe sine egne friske krydderurter og trække grøntsager op af jorden? Ikke blot er du sikret altid friske råvarer ved hånden – du ved også, hvordan disse råvarer har haft det i deres levetid. På den måde kan du sikre, at du får det absolut bedste ind i dine retter og derved ind i din kost. Hvis du eksempelvis ikke ønsker at benytte plante- eller insektgift eller kunstgødning i din have, ja, så står det dig frit for at dyrke dine grøntsager, præcis som du vil.

Heldigvis er det faktisk temmelig nemt at komme i gang med at dyrke sine egne grøntsager. Du finder en masse inspiration til at gro dine egne grøntsager hos Råvareguiden. Det kræver hverken meget plads eller et enormt budget. Du kan faktisk komme ret hurtigt og ret nemt i gang – og så endda også for et relativt beskedent beløb. Så kan du prøve at sætte i gang med at dyrke dine egne grøntsager og derved evaluere og overveje, om du har lyst til at fortsætte med at gøre det i næste sæson også, eller om det kun skulle være denne gang, du forsøgte dig med at dyrke dine egne grøntsager hjemme hos dig selv.

Persille er en smagfuld urt og tilmed nem at dyrke. Pressefoto

Gulerødder, radiser og persille
Der er to grøntsager og én type krydderurt, vi vil anbefale dig at starte med. Og det er der flere årsager til. For det første er det alsidige grøntsager og krydderurter, som du kan bruge i vældig meget madlavning. Altså behøver du ikke opfinde eller bevæge dig ud i mange fancy retter for at få brug af disse ting, du dyrker i din køkkenhave. Men det er også fordi, at de er nemme at dyrke. Det er altså ikke nødvendigt for dig at have noget specielt udstyr eller købe noget dyrt jord eller gødning for at få succes. På denne måde bliver det også nemmere og hurtigere for dig at komme i gang med at gro dine egne grøntsager derhjemme i din egen køkkenhave. Det er altså et glimrende sted at starte for selv en nybegynder.

Det er gulerødder, radiser og persille. Gulerødder kan trækkes op, skylles og derved spises rå som en snack på en varm sommerdag. Men de kan også bruges i utrolig mange retter. Dette kan være salater, hvor gulerødder ofte rives og bruges i fx råkost. Men det kan også være til gryderetter eller som stegt tilbehør til kød. Radiser er ligeså oplagte at bruge i en salat. De skal blot skæres tyndt ud, hvorefter de er fantastiske at inddrage i din salat – de er sprøde, friske og giver en god smag til din salat som helhed. Altså er disse også værd at overveje at gro i din egen køkkenhave.

Og til sidst kommer lidt af en klassiker: persille. Der er stort set ikke det, som persille ikke kan bruges til. Du kender sikkert allerede persillesovs, men der er meget mere: F.eks. er persille også fantastisk at drysse over kogte kartofler inden servering eller vende i din gryderet, lige inden den skal spises.

Del på de sociale medier