DTU skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om narkolepsi:

Narkolepsi kan skyldes, at kroppen angriber sig selv.

Om studiet

Studiet er støttet af Lundbeck Fonden gennem et fellowship og postdoc-stipendie, Danmarks Frie Forskningsfond og det norske ministerium Helse- og omsorgsdepartementet.

Læs det videnskabelige studie ”CD8+ T cells from patients with narcolepsy and healthy controls recognize hypocretin neuron-specific antigens” i Nature Communications.

Forskere fra DTU og Københavns Universitet peger nu på, at narkolepsi – som karakteriseres ved pludselig og overvældende søvntrang – er en autoimmun sygdom. Det kan få betydning for fremtidig behandling af den kroniske lidelse.

Mellem 2.500 og 3.000 danskere lider af søvnlidelsen narkolepsi, der typisk behandles med medicin, som stimulerer centralnervesystemet.

Videnskaben har længe haft en formodning om, at narkolepsi er en autoimmun sygdom uden endeligt at kunne bevise det. Nu har forskere fra DTU Sundhedsteknologi og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved KU sammen med Rigshospitalet fundet yderligere tegn på, at formodningen holder. De nye forskningsresultater er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature Communications.

”Vi har som de første fundet ud af, at kroppen er i stand til at spore nogle særlige nerveceller, som spiller en central rolle i forbindelse med narkolepsi. Når det er tilfældet, vil kroppen også være i stand til målrettet at angribe disse nerveceller via en autoimmun reaktion,” siger professor Sine Reker Hadrup, DTU Sundhedsteknologi.