Rådet for sikker trafik skriver bl.a. dette i sin pressemeddelelse om smerter:

Næsten hver tredje dansker er selv kommet alvorligt til skade i trafikken eller kender en, som er kommet alvorligt til skade inden for de sidste fem år. Det viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik. Mange tilskadekomne kæmper med stærke smerter, psykiske og økonomiske problemer (regionale tal på tilskadekomne i trafikken).

Offer for trafikulykke, foto: Morten Germund

Selv om antallet af trafikulykker er faldet over de sidste ti år, er der stadig mange danskere, der rammes af trafikulykker.

I en spørgeskemaundersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik gennemførte blandt 2.115 danskere i starten af året, og som ikke er offentliggjort før, svarer 29 %, at de selv eller en de kender inden for de sidste fem år er kommet alvorligt til skade i trafikken.

Det kan have store konsekvenser for den enkelte, når man kommer alvorligt til skade i en trafikulykke. Det viser en anden undersøgelse blandt flere end 700 trafikofre i Europa, som det Belgiske Trafiksikkerhedsinstitut har gennemført blandt andet i samarbejde med Rådet for Sikker Trafik. I undersøgelsen, der blev offentliggjort i maj 2018, har 159 danskere deltaget. De har alle været involveret i en trafikulykke inden for de sidste ti år og svarer i undersøgelsen på, hvilke konsekvenser det har haft for dem at komme alvorligt til skade i trafikken.

Syv ud af ti svarer, at de ikke er kommet sig fuldstændig over ulykken og heller ikke forventer at gøre det. 45 % lider i dag af angst og/eller depression (fra mild til svær grad), og næsten hver fjerde (24 %) svarer, at de i dag kæmper med stærke eller ekstreme smerter.

– Undersøgelsen viser, at kommer man alvorligt til skade i trafikken, kan det få vidtrækkende konsekvenser for den enkelte og deres familier. Det understreger vigtigheden af, at vi bliver ved med at forebygge, at de her trafikulykker sker, siger Mogens Kjærgaard Møller, adm. direktør i Rådet for Sikker Trafik.